Mecanismul completării stagiului de cotizare la pensia de stat, care este disponibil până la 31 august 2023, le dă românilor posibilitatea de a-şi umple golurile pe care le au în vechimea în muncă, însă nu le va permite acestora să se retragă din activitate mai devreme de vârsta standard de pensionare. Această clarificare a fost subliniată recent şi de către preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu.
Practic, cei interesați pot să-și acopere până la șase ani din trecut în care nu au plătit deloc contribuția de asigurări sociale (CAS) sau nu au plătit-o alții pentru aceștia, deși trebuia. Mecanismul nu îi ajută însă deloc în privința ieșirii mai rapide la pensie. Mecanismul a fost inclus de către Guvern în OUG 163/2020 şi trebuia să se încheie la finalul lui august, însă la trecerea prin Parlament, valabilitatea i-a fost prelungită, prin Legea 168/2021, până la 31 august 2023. Din 1 septembrie 2023 ar urma să intre în vigoare, cel puţin teoretic, noua lege a pensiilor (Legea nr. 127/2019).
Ordonanța nu se referă la șase ani consecutivi, iar perioada este văzută ca una maximă, ceea ce înseamnă că o persoană care cumulează, de exemplu, trei ani și două luni de necontributivitate adică de neplată a CAS, poate să folosească mecanismul din Ordonanța 163/2020 la fel de bine ca o persoană care are un an sau patru sau șase de necontributivitate.
Se pot acoperi, practic, perioade de necontributivitate până la momentul când se face contractul cu casa de pensii pentru plata CAS-ului. Nimic pentru viitor.
Mecanismul este deschis la acest moment până la 31 august 2023, deoarece viitoarea lege a pensiilor, a cărei intrare în vigoare a fost amânată pentru 1 septembrie 2023, vine cu propriul mecanism de plată retroactivă a CAS-ului, destul de similar, dar care se va aplica pe perioadă nelimitată.
sursa:avocatnet.ro