Țara Făgărașului ca multe alte colțuri de Românie este depozitarul unor frumoase obiceiuri de Crăciun, păstrate din bătrâni și aflate încă în actualitatea comunităților. Astfel pe lângă curățenia caselor și gospodăriilor, pregătirea preparatelor culinare tradiționale și mersul la biserică, oamenii satului făgărășan se preocupă și de diverse manifestări ritualice, pentru a întâmpina Nașterea Domnului. Formarea cetelor de feciori este o tradiție respectată în fiecare an în satele din zona Făgărașului. Ceata se compune din tineri cu stagiul militar satisfăcut. Steagul este elementul ritualic al cetei, căci este purtat peste tot unde grupul merge la colindat. Ieri echipa Televiziunii Făgăraș a participat la pregătiri în satul Comăna de Jos.
Steagul constă dintr-un băț lung cu o cruce în vârf, împodobit cu panglici și flori artificiale și cu două basmale de 1-2 metri din cele cum se purtau doar la sărbători.
Membrii cetei îmbracă costum național când merg la colindat și la biserică, în toate cele trei zile de Crăciun. Jocul cetei se organizează nu doar de praznicul Nașterii Domnului, ci și de Anul Nou, de Bobotează și de Sf. Ion.
Colindatul cu Turca este un obicei străvechi, practicat în satele din zonă de Crăciun. Colindătorii se pregătesc temeinic pentru ca totul să iasă foarte bine.
Turca însoţeşte ceata colindătorilor din seara de Ajun, pe parcursul celor trei zile ale Crăciunului. Ea face parte integrantă din ceată, urmând-o de la o casă la alta, şi are chiar momentul ei de glorie. Pusă mereu pe ghiduşii, face tot soiul de glume deoarece doar ei i se permite.
Numeroase și variate sunt obiceiurile Crăciunului, și tare aproape de inimă le simțim. Din păcate, orășenii, rupți de cele mai multe ori de tradițiile lumii sătești, tânjesc după astfel de tradiții și încearcă să compenseze cu mijloacele moderne, lipsa atmosferei de comuniune sătească specifică Crăciunului.