Luni, 14 martie 2022, a început etapa autorecenzării online din cadrul recensământului ce ar fi trebuit să se desfășoare anul trecut, dar care, din cauza pandemiei de coronavirus, a fost amânat pentru acest an. Astfel, toți salariații care se autorecenzează online pot cere de la angajator o zi liberă suplimentară, cu condiția să-i ducă acestuia dovada parcurgerii acestei etape. Iată care sunt principalii pași ai autorecenzării online.
Recensământul a început în februarie, cu o etapă tehnică, cea de preluare a unor date din surse administrative şi popularea bazei de date a recensământului, iar din data de 14 martie a început etapa autorecenzării.
Pentru autorecenzare trebuie parcurși doi pași: preînregistrarea și autorecenzarea propriu-zisă. Concret, prima etapă, cea de preînregistrare, se poate parcurge accesând site-ul Institutului Național de Statistică (INS) și completând un formular în acest sens.
După completarea formularului de preînscriere, cei care parcurg acest pas vor primi un e-mail cu link-ul către chestionarul capului gospodăriei/ persoanei de referință și câte un link pentru fiecare locuință secundară declarată în acest formular.
În plus, se va primi câte un e-mail pentru fiecare membru al gospodăriei, pentru care nu s-a completat o adresă de e-mail proprie în acest formular. Ceilalți membri ai gospodăriei primesc câte un e-mail cu linkul către propriul chestionar.
Este de menționat aici că informațiile despre membrii gospodăriei și locuinței, care se înscriu în acest formular, se referă la situația din respectiva gospodărie existentă la începutul zilei de 1 decembrie 2021. După validarea chestionarelor completate și transmise se va emite o dovadă de autorecenzare, care se poate accesa pe site-ul www.recensamantromania.ro, din secțiunea “Verificarea autorecenzării”. Dovada primită în această etapă va putea fi folosită apoi pentru a cere o zi liberă de la angajator. În cazul în care datele nu sunt complete sau sunt eronate, pe platformă va fi afișat un mesaj legat de imposibilitatea acceptării în baza de date a recensământului a chestionarului respectiv. Aceasta înseamnă că autorecenzarea a eșuat și nu se va emite dovada menționată mai sus.
Cei ce au nevoie de asistență la autorecenzare se pot adresa unor centre organizate în acest scop și care sunt funcționale începând de luni 14 martie. În Făgăraș aceste centre se găsesc la următoarele adrese:
– Primaria Municipiului Făgăraș, str. Republicii nr. 3, luni-duminică: 8-14 ;14-20, alternativ;
– Direcția de Asistență Socială Făgăraș, str. Tudor Vladimirescu nr. 8:luni-duminică 8-14;14-20, alternativ;
– Serviciul public de evidență a persoanei, str. Mihai Viteazu nr. 1:luni-duminică: 8-14;14-20, alternativ;
– Grădinița Prichindelul, str. 13 Decembrie:luni-duminică: 8-14 ;14-20, alternativ;
– Grădinița Albinuța, str. Câmpului: luni-duminică: 8-14;14-20, alternativ;
– Colegiul Aurel Vijoli, str. Combinatului nr. 3;luni-duminică: 8-14;14-20, alternativ;
– Partida Romilor ProEuropa, str. Republicii nr. 6, etaj 1:luni-duminică: 8-14;14-20, alternativ.
În Țara Făgărașului, aceste centre se găsesc la sediile primăriilor, doar la Ucea față de centrul de la primărie mai este deschis un centru la Căminul Cultural. La marea majoritate a centrelor de la primăriile din Țara Făgărașului programul este: luni-vineri 08:00-20:00; sâmbătă-duminică 10:00-18:00.
Sursa:avocatnet.ro