Cazurile de furturi de energie s-au înmulţit în timpul pandemiei, spun specialiștii. Există o metodă simplă care vă ajută să verificați dacă ați devenit victima unui astfel de furt. Scoateți din priză toate aparatele electrice și electrocasnice și stingeți toate becurile. Dacă după o oră valoare indexului de pe contor este modificată atunci ar fi cazul să luați legătura cu distribuitorul de energie electrică. Metodele de furt sunt fie simple, dar și cele mai periculoase, prin racordarea la tronsonul vecinului, fie complexe prin intervenția frauduloasă în indexul contoarelor.
Din cercetări a reieşit faptul că există persoane care ar deţine programe informatice, cu ajutorul cărora ar modifica indexul contoarelor electrice montate la consumatori persoane fizice şi chiar juridice.
Conform digi24.ro, numărul cazurilor de furturi de energie a crescut cu 12% în acest an față de aceeași perioadă a anului trecut, provocând pierderi de peste 12 milioane de lei, echivalentul a 25.700 de MWh de energie electrică. Conform legilor din România furtul de energie se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.