Cum protejăm animalele în zilele foarte friguroase

0
159
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

De noaptea trecută, au început să scadă temperaturile în toată țara. Gerul va fi resimțit în țară cel puțin până miercuri dimineața. Va fi ger, iar temperaturile ajung chiar sub -20 de grade Celsius. Mai mult, un fenomen meteo relativ rar, denumit vortex polar, ar putea determina temperaturi scăzute în America de Nord, Europa şi Asia începând de la finele lunii ianuarie.
Având în vedere prognoza meteorologilor, specialiștii atrag atenția că animalele ar putea avea de suferit, dacă nu sunt îngrijite corespunzător.
Dr. Liviu Harbuz spune că în această perioadă crește consumul de calorii, iar lăbuțele patrupedelor sunt amenințate nu doar de frig, ci și de substanțele folosite pentru deszăpezire.
”Pe timpul iernii trebuie să ținem cont de câteva aspecte pentru ca prietenul nostru fără cuvinte să fie sănătos și în siguranță.
Pe perioada iernii, câinii consumă mai multe calorii pentru a produce mai multă energie și căldură, motiv pentru care este necesară suplimentarea aportului caloric. Acest lucru se face și în funcție de timpul pe care îl petrece patrupedul afară și efortul pe care îl depune.
Dacă este un câine ținut în padoc pe timpul iernii, este bine ca acesta să primească o hrană cu o valoare energetică superioară și, foarte important, stăpânii trebuie să se asigure că aceștia au întotdeauna apă la dispoziție și ca aceasta să nu fie înghețată.
În funcție de tipul de blană, unii câini adoră frigul, pe când alții au nevoie de un strat suplimentar care să le țină cald. Urmăriți comportamentul câinelui și, în funcție de acesta, folosiți hăinuțe pentru iarnă, dar și ghetuțe. Sănătatea lăbuțelor este pusă în pericol de temperaturile scăzute, dar și de substanțele chimice utilizate în deszăpezire. Dacă observați leziuni ale lăbuțelor, contactați medicul veterinar pentru sfaturi. Este importantă utilizarea cremelor hidratante pentru lăbuțe pe timpul iernii.
Dar, cel mai important, dacă prietenului fără cuvinte îi place zăpada, bucurați-vă împreună jucându-vă cu acesta”
, spune realizatorul emisiunii ”Prieteni fără Cuvinte”, Dr. Liviu Harbuz.
sursa: europafm.ro
sursa foto:epadomi.lv

LĂSAȚI UN MESAJ