Este forfotă în școlile făgărășene în aceste zile. Dascălii se pregătesc de începerea noului an școlar, un an atipic cu multe condiții de respectat în contextul COVID-19. Spre exemplu la Liceul Teologic „Constantin Brâncoveanu“ profesorii au încercat să aplice normele impuse de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și au decis ca în clasele primare, elevii să stea câte unul în bancă.
Copiii nu vor pleca acasă pe ușa de acces pe care au venit. Traseele vor fi prestabilite la deplasarea în interiorul instituţiei de învăţământ cu păstrarea distanţei de 1 m între copii/elevi.
Purtarea măştii de protecţie în interiorul unităţii de învăţămât este obligatorie în cazul personalului didactic şi al elevilor începând din clasele primare.
Pauzele dintre ore vor fi de 5 (cinci) minute, numai pentru schimbarea claselor, de către cadrele didactice, iar orele vor fi de 55 de minute. Profesorii vor înregistra notele și absențele în agende proprii, iar orarul va fi structurat astfel încât, într-o perioadă, elevii să aibă câte două ore pe zi, în fiecare zi, la o disciplină. La discipline cu un număr mare de ore pe săptămână se organizează câte două, trei sau patru module pe semestru, se arată în ghidul pentru învățământul gimnazial și liceal publicat marți de Ministerul Educației.
Vestea bună e că, declaraţia pe proprie răspundere a părinţilor care să certifice sănătatea copiilor a fost eliminată. Sunt prezentate trei scenarii.
Scenariul1.Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie
Scenariul 2. Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie
Scenariul 3. Participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi / lecţii online.
Întrebarea care stă pe buzele tuturor este aceea că, dacă există materiale pentru a pune în practică învățământul online.
Purtarea măştii de protecţie în interiorul unităţii de învăţămât este obligatorie în cazul personalului didactic şi al elevilor începând din clasele primare.
Igiena mâinilor trebuie să se realizeze frecvent, dar şi dezinfecţia şi aerisirea claselor de curs trebuie realizate zilnic. În fiecare zi se va face şi dezinfecţia diverselor materiale didactice utilizate la orele de curs. Ghidurile mai prevăd ca, începând din clasele primare, să se asigure distanţarea de minimum 1 metru între elevi sau separarea cu plexiglas în situaţia în care asigurarea distanţei de 1 metru nu este posibilă. De asemenea, pe lângă triajul observaţional de la domiciliu, se va efectua evaluarea stării de sănătate la prima oră de curs.