
Ploile din ultima perioadă au afectat masiv, localitățile din Țara Făgărașului. Am luat legătura cu mai mulți primari din zona noastră și am aflat situația, la zi, din comunele pe care le administrază.
La Sercaia căderea masivă de precipitații este ținută sub control. ”Probleme au fost înregistrate în zonele din apropierea râului Olt , mai precis pe strada Oltului, din localitate, unde a fost nevoie de înfundat calea de intrarea , pentru a nu afecta locuințele din zonă. În cele două zile de averese au fost afectate doar unele zone de culturi agricole, din comună, lucrările de prevenție făcute de-a lungul anilor, au scos de sub amenințarea de inundații locuințele de pe raza comunei Șercaia.”- a prezentat situația, primarul comunei Șercaia, Cristinel Paltin.
În Comuna Șinca nu au fost probleme deosebite, iar acum situația este sub control. ”La noi nu au fost probleme deosebite, doar în satul Ohaba, unde se unesc pâraiele Lărguța și Crețu, a venit apa cu un debit mare și a ieșit puțin în stradă, fără să afecteze locuințe, dar am putut să controlăm situația. În rest nu au fost probleme deosebite pentru că am curățat râurile de-a lungul timpului și apa a avut pe unde să curgă. ”- ne-a declarat, Daniel Goilă, primarul comunei Șinca.
Situat la o altitudine de 537 de metri, înconjurat de pădure și traversat de pârâul Șinca, satul Șinca Nouă, nu a fost afectat în mod direct de inundații. Apele au inundat doar, pe câmp, între Șinca Nouă și Șinca. Probleme a creat pârâul Găunoasa, din satul Paltin, care a ieșit din matcă, a inundat drumul spre Holbav pe o porțiune și a inundat 6 curți, fără a intra în casele oamenilor. ” Suntem pe poziție, încă de noaptea trecută. Acum lucrăm la scoaterea din albie a unei salcii care a căzut și poate optura scurgerea apei. Am avut ajutor la scoaterea apei din cele 6 gospodării, de la pompierii din Zărnești și de la Făgăraș și am evitat inundarea locuințelor. Încă plouă și trebuie să avem sub supraveghere situația. ”- ne-a precizat Adrian Ciocan, primarul comunei Șinca Nouă.
În comuna Părău, pâraiele sunt decolmatate, preiau apa suficient și se află sub cota de inundație. În nici un sat din comună nu sunt inundații în interiorul localităților, ci doar pe luncile Oltului, care, având un debit foarte mare, nu mai preia apa din pâraie și aceasta se revarsă în luncile din apropiere. O altă problemă o reprezintă pânza freatică, ce inundă beciurile oamenilor, aceasta fiind suprasaturată de precipitații. ”Este pentru prima dată când se întâmplă acest fenomen! Am discutat și cu oamenii mai în vârstă din comună și niciunul nu își amintește ca pânza freatică să fi făcut așa ceva. Efectiv curge apa în beciuri ca din izvoare. Am văzut chiar ieșind printre gresie, atât de saturat este solul! Acum suntem pe poziție și așteptăm evoluția meteorologică.”- a declarat, Ovidiu Ovesea, primarul comunei Părău.
La comuna Mândra, Valea Mândrei a fost curățată ieri noapte, iar apele se află sub cota de inundație. Mai multe beciuri din satele comunei au fost inundate, dar din cauza pânzei freatice. Problema principală cu care se confruntă autoritățile acum, o reprezintă debitul mărit al pârâului Râușor, care, la podul de la DN1 nu mai preia suficient și a ajuns la calea ferată, iar apa curge în ambele ”Avem inundate luncile Oltului din Mândra, Râușor și Șona. Oltul se ”umflă” tot mai tare, nu mai preia și acolo este pericolul. De ieri noapte, împreună cu primarul Morar, suntem pe teren și avem sub supraveghere situația. Am informat, ciobanii și oamenii din zonă despre pericolul care poate urma. Așteptăm să vedem cum va evolua vremea”- ne-a declarat Gabriel Boieru, viceprimar comuna Mândra.