Cu ce superstiţii vine ziua de sâmbătă

0
100
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Sfânta Maria Mică, sărbătorită sâmbătă, pe 8 septembrie, este un eveniment celebrat atât de Biserica Ortodoxă, cât şi de cea Romano-Catolică. Naşterea Maicii Domnului este considerată de Părinţii Bisericii drept momentul istoric în care a început mântuirea neamului omenesc din robia păcatului strămoşesc.
Sărbătoarea aduce cu sine obiceiuri şi tradiţii. Printre altele, tradiţia spune că pentru a fi feriţi de ghinion şi boală, nimeni nu are voie să aprindă focul în casă în preajma Naşterii Maicii Domnului. În ziua de 8 septembrie, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor şi vor primi pruncul mult dorit, iar cele care sunt însărcinate să înalţe rugăciuni pentru naştere uşoară.
Nu trebuie să lipsească din case candela aprinsă pentru ca spiritele rele să fie alungate, iar Maica Domnului preamărită. Pentru a nu atrage răul asupra familiei, femeile nu au voie să coasă sau să spele, iar bărbaţii vor lăsa treaba pentru altă zi, altfel se spune că se vor lovi. În unele părţi ale ţării, există superstiţia că oalele gospodinelor care gătesc înainte de sărbătoarea Sfintei Marii Mici se vor vărsa şi le va arde copiii.
Pentru ca celor trecuţi în lumea drepţilor să le fie iertate păcatele, se împart struguri pentru sufletul morţilor.
Nu în ultimul rând se crede că toamna va fi urâtă, dacă va ploua pe 8 septembrie. Începând cu sărbătoarea Naşterii Domnului, păsările călătoare vor pleca spre ţările calde, iar insectele se vor ascunde în pământ.

LĂSAȚI UN MESAJ