
Şantierele vor lipsi cu desăvârşire în această vară din instituţiile de învăţământ făgărăşene! Lipsa banilor îi determină pe directori să se rezume doar la mici reparaţii şi igienizări. Despre modernizări şi reabilitări substanţiale nici nu poate fi vorba. Aşa că elevii nu vor găsi la toamnă nimic schimbat la şcoala în care învaţă. Directorii instituţiilor de învăţământ nu prea mai au speranţe că 2009 le va mai aduce vreun ban pentru lucrări. Mai trist este faptul că multe dintre acestea, în care s-au investit în 2008 milioane de lei, nu pot fi finalizate din cauza lipsei de bani. Situaţia e cu atât mai gravă cu cât lucrările nefinalizate s-ar putea degrada, putându-se ajunge astfel la cheltuieli mult mai mari decât cele estimate iniţial.
Constructorii, în vacanţă…
Deşi în vacanţa de vară ar fi trebuit ca la şcoli să se lucreze de zor, în Făgăraş e linişte deplină. Nici urmă de muncitori, de materiale de construcţii sau de zgomotul obişnuit al şantierelor, aşa cum se întâmpla în anii trecuţi. Doar femeile de serviciu muncesc de zor pentru a termina curăţenia generală. Vara aceasta nu se vor realiza modernizări sau reabilitări spun directorii instituţiilor de învăţământ. La unele instituţii de învăţământ nici lucrările începute în urmă cu câteva luni nu vor fi finalizate. Cauza? Lipsa fondurilor necesare acestor modernizări.
Lucrări sistate şi bani doar pentru igienizări
La şcoala Generală numărul 1 sunt bani doar pentru igienizări. Chiar dacă şcoala a fost modernizată în urmă cu câţiva ani, au mai rămas câteva lucruri de făcut. De exemplu, sala de sport ar fi trebuit renovată. Dar nu sunt bani, deci conducerea şcolii se mulţumeşte doar cu câteva zugrăveli în această vară…dar şi acestea realizate de personalul şcolii şi nu de meseriaşi în construcţii! „În vara aceasta, vom realiza doar lucrări de igienizare în ambele corpuri de clădire pe care le avem cu bani din bugetul şcolii, de la primărie şi în limita fondurilor pe care le avem. Şi încercăm să ne descurcăm cu forţa de muncă proprie“ ne-a declarat Corina Drăgoiu, directoarea Şcolii Generale numărul 1.
Până nu demult, la această instituţie de învăţământ se lucra de zor la mansardarea clădirii care a fost realizată în mare parte. Acum lucrările au fost sistate. Bineînţeles, din lipsă de fonduri. Este nevoie de 1 milion patru sute de mii de lei pentru finalizarea construcţiei. Însă banii de la Guvern întârzie să apară. Dacă ar fi venit banii, elevii ar fi învăţat deja în sălile de la mansardă. Conducerea şcolii avea în plan ca aici să mute toate laboratoarele. În acest fel, s-ar fi creat mai multe săli de clasă, iar corpul de clădire B pentru care primăria plăteşte chirie, nu ar mai fi fost necesar. „Lucrările sunt deocamdată sistate din lipsă de fonduri. Sperăm totuşi să primim prin Hotărâre de Guvern banii necesari pentru ca lucrările să fie terminate şi să reuşim să amenajăm acolo tot ce ne-am propus“, ne-a mai spus Corina Drăgoiu.
Lucrări executate cu personalul şcolii
La Şcoala Generală nr.2 aceeaşi situaţie. Banii alocaţi în acest an sunt insuficienţi pentru o lucrare mai mare. Situaţia nu este mai roză nici în cazul celorlalte instituţii de învăţământ din Făgăraş.
La Şcoala Generală nr.3 din cartierul Combinat, vor fi efectuate doar mici reparaţii. Bineînţeles, cu personalul de aici.
La Şcoala Generală nr.5 se mai lucrează câte ceva. Un atelier a fost transformat în sală de clasă. Asta pentru că de la toamnă aici vor învăţa şi elevii de la seminar.
La Şcoala Generală nr.7 nu va fi realizată nicio lucrare în această vară. Şi aşa, la toate şcolile din oraş. Nici la licee lucrurile nu decurg mai bine…Majoritatea directorilor se vor rezuma doar la curăţenia generală şi la mici reparaţii utile.
Cât despre grădiniţe. Doar câteva lucrări şi aici.. Astfel, la grădiniţa din 13 Decembrie a fost izolat plafonul. Lucrarea era mai mult decât necesară pentru că de câte ori ploua, apa ajungea în interiorul clădirii. La Grădiniţa din Combinat va fi executată un sistem de încălzire centrală. Banii pentru aceste lucrări vor fi suportate din bugetul sărac al Primăriei Făgăraş.
De 40 de ori mai puţin
Situaţie gravă şi la Colegiul Naţional Radu Negru. Aici s-au investit anul trecut în reabilitarea campusului şcolar 2 milioane de lei, iar lucrările urmau să fie finalizate în decembrie 2009. Anul I al crizei nu a adus instituţiei niciun leu, deşi conducerea instituţiei se aştepta la 5 milioane de lei de la Ministerul Educaţiei. „Aşteptăm cu nerăbdare aceşti bani, dar din păcate nimeni nu dă vreun semn că îi vom mai primi. Este trist faptul că ceea ce s-a construit anul trecut ar putea să se degradeze din cauză că nu sunt bani pentru continuarea lucrărilor”, a declarat directorul colegiului, profesorul Dan Pandrea. Nici Primăria nu a fost mai darnică în acest an cu această instituţie de învăţământ. De la bugetul local, Colegiul Naţional ,,Radu Negru” a primit de 40 de ori mai puţini bani în 2009 decât în 2008. Astfel, dacă anul trecut instituţia de învăţământ a primit de la bugetul local aproape 78 de mii de lei, în 2009 reprezentanţii colegiului trebuie să se descurce cu doar 3000 de lei.
Corp nou de clădire, doar pe hârtie
Lucrări de amploare s-au făcut anul trecut şi la Grupul Şcolar Doctor Ioan Şenchea. Astfel în 2008 s-au investit aici mai bine de 1 milion 300 de mii de lei în reabilitarea şi mansardarea unui corp de clădire, iar alţi 300 de mii de lei au fost alocaţi de la Ministerul Educaţiei pentru începerea lucrării de construcţie a unui nou corp de clădire. Din aceşti bani, s-a reuşit doar proiectarea, obţinerea avizelor şi realizarea studiului de fezabilitate, iar pentru construcţie nu s-au mai primit bani. „ Din păcate, noi aveam nevoie de 3 milioane de lei, bani cu care să construim un nou corp de clădire. Aceşti bani nu au mai venit şi nici nu cred că-i vom mai primi” a declarat directorul grupului Şcolar Doctor Ioan Şenchea, Traian Duţă.
Noua grădiniţă…îmbătrâneşte aşteptând
Mult aşteptata grădiniţă de pe strada Câmpului a rămas tot în aşteptarea banilor. Aici s-au investit în anul 2008 1,3 milioane de lei, iar lucrările s-au oprit odată cu terminarea fondurilor. Pentru finalizarea lucrărilor, mai e nevoie de 1 milion de lei, care însă nu se ştie când va fi primit. Astfel, preşcolarii care nu vor reuşi să ocupe un loc la grădiniţele din oraş vor rămâne pe listele de aşteptare
(Mihaela BĂRGĂOANU)
(Lavinia GHEORGHE)