Criză e doar pentru alţii

0
24
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

ciocoiu1Nu vreau să pară că mă războiesc cu anumite categorii socio-profesionale, dar atitudinea unora dintre ele, bugetare, evident, parcă nu face priză cu realitatea. Primii, ceferiştii. Săptămâna trecută, timp de vreo două ore, au oprit toate trenurile aflate în circulaţie. Că aşa au vrut muşchii lor! Pentru că le întârziaseră salariile câteva zile. Liderii sindicali s-au spălat pe mâini, cică ar fi fost o mişcare spontană (sanchi !). Conducerea SNCFR a tăcut mâlc. Ba, a zis ceva: că le-a virat banii în aceeaşi zi, dar mai pe la prânz. Cine să observe, că doar oamenii erau ocupaţi cu opritul trenurilor! Ei se mai cred şi acum pe vremea lui Vasile Roaită, sau mai bine zis, pe vremea comunismului, când erau clasă politică conducătoare (scuzaţi cacofonia, dar aşa se spunea). Lor li se cuvine totul, muncesc, nu muncesc, statul trebuie să-i plătească. Că de aia-i stat! Nu mi-aduc aminte să-i fi pus cineva să plătească pentru pagubele produse. Nici vorbă, li se caută în continuare în coarne. Ei vor mai departe subvenţii, ajutoare de stat şi nu vor să audă de concedieri. Nu contează că regia e în continuare nerentabilă, că în trenurile româneşti condiţiile sunt de lumea a treia, că rapidul merge cu viteză de melc, dar biletul are preţ de expres! Nu contează, să plătească statul! Dar dacă statul, pur şi simplu, nu mai are de unde ?
Apoi, profesorii. Aici cred că e cazul să nuanţez: mai degrabă liderii de sindicat ai profesorilor. Aceştia s-au revoltat pentru că indemnizaţiile pentru profesorii din comisiile de bacalaureat sunt la jumătate faţă de cele de anul trecut. Aceştia nu par să fi auzit de criză. Domnilor – că sunteţi intelectuali – e criză ! Păi dacă e criză, atunci e pentru toţi! Bugetari sau nu, ceferişti, profesori sau nu. Spre cinstea lor, profesorii n-au boicotat (încă !) desfăşurarea bac-ului. Dar asta nu înseamnă că, din partea liderilor de sindicat, şantajul nu va continua. Examene mai sunt !
Mai toţi cei care lucrează la stat au impresia că criza e ceva care îi priveşte doar pe ceilalţi. Ei bine, nu ! La patron, e mai simplu: dacă nu încasezi, nu ai de unde să dai. Nu ai, tragi oblonul. Chiar dacă vorbim despre sectoare care nu pot fi închise, ele vor trebui drastic restructurate. Şi asta va însemna, în mod sigur, şi concedieri. Poate chiar masive. Legile economice sunt simple şi dure, iar acţiunea lor nu poate fi evitată cu paleative.
Ca să închei, vă reproduc o replică a unui prieten ce locuieşte în Occident de 20 de ani: ,,Lucrez la filiala germană a unei firme americane ce produce aplicaţii pentru PC-uri. Nu mi-au mai cumpărat un soft din 2002. Şi aici nu poţi lucra cu softuri piratate ! Fiecare al doilea prieten al meu lucrează cu program redus- munceşte două zile, stă o zi sau lucrează două săptămâni şi una stă acasă”. Şi e vorba de Germania ! Credeţi cumva că acest lucru nu se va întâmpla şi la noi?

LĂSAȚI UN MESAJ