Crimă între prieteni de pahar – filmul evenimentelor

0
102
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

O prietenie între doi făgărăşeni s-a sfârşit în sânge: unul dintre ei a murit, iar pe celălalt îl aşteaptă ani buni de închisoare. Ameţiţi de aburii alcoolului, cei doi s-au luat la harţă, iar conflictul s-a sfârşit doar după ce unul i-a aplicat celuilalt câteva lovituri de cuţit care i-au adus moartea.

Răzbunare mortală

Atunci când creierul unor oameni este îmbibat de alcool, faptele lor pot lua uşor forme extreme. De la o discuţie în contradictoriu se poate ajunge uşor la ceartă, bătaie şi chiar crimă. Nu altfel s-au petrecut lucrurile într-un bloc din oraşul nostru, la începutul acestei săptămâni. Crima a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, într-un apartament de pe Bulevardul Tăbăcari. Niciunul dintre vecini nu a bănuit că în apartamentul alăturat, un om a murit răpus de mai multe lovituri de cuţit. Erau obişnuiţi să audă în fiecare seară certuri şi bubuituri din locuinţa aflată la etajul al doilea. Asta pentru că, de câţiva ani, Dorin Făgărăşanu, în vârstă de 48 de ani, care locuia singur, îşi invita mai mereu prietenii de pahar la el acasă. În noaptea de marţi spre miercuri, unul dintre amici, Vasile Predescu, în vârstă de 36 de ani, i-a adus sfârşitul.

Vecinii povestesc că totul a început în seara zilei de luni, 8 august, când, după ce au dat pe gât mai multe pahare cu băutură, oamenii s-au luat la harţă. Cearta a degenerat în bătaie. Până la urmă, spiritele s-au calmat, iar musafirul a plecat acasă. Gândul răzbunării nu i-a dat pace, iar a doua zi, el s-a reîntors în apartamentul lui Făgărăşanu, pentru a-i aplica o corecţie. Înarmat cu un cuţit, Predescu l-a  înjunghiat pe prietenul său în zona toraco-abdominală. Decesul acestuia a survenit în urma hemoragiei masive.

„Scandal era în fiecare seară. Vecinul obişnuia să aducă oameni ai străzii la el în casă. Nu ne-am fi închipuit că s-a întâmplat ceva rău, pentru că altfel sunam la 112. În acea casă era veşnic ceartă. Cu noi, vecinul era paşnic, nu am avut probleme. Astăzi am aflat şi noi ce s-a întâmplat“, ne-a spus o vecină.

Prietenii victimei şi ai criminalului nu au cunoscut întregul film al evenimentelor, relatările lor oprindu-se la seara în care a avut loc cearta.

„Ştiu doar că ei s-au bătut cu o seară înainte de crimă. A doua seară, Predescu s-a dus la el, iar ce s-a întâmplat dup aia nu mai ştiu. Erau prieteni buni, Predescu mai stătea pe la el. Eu m-am întâlnit miercuri cu el şi era bătut, avea ochii vineţi“, a spus Ovidiu Ciomaga, un prieten al victimei şi al suspectului.

„Am înţeles că au băut împreună, că victima a dat de băut, iar Predescu Vasile nu a mai vrut „să dea şi el un rând“. Făgărăşanu a văzut că el avea bani în buzunar, s-a enervat şi l-a bătut pe Predescu. Astea mi le-a spus cea de-a treia persoană care era cu ei. Apoi, Predescu a plecat, a mers la chioşcul din apropiere, a spart geamul cu un bolovan şi a sustras câteva pachete de ţigări, pentru că era închis chioşcul. A doua seară, după ora 22.00, am înţeles că s-a dus la victimă, dar nu ştiu mai departe ce s-a întâmplat“, a spus Petre Gabriel Moldovan, unul din prietenii victimei.

Nu a dat nimic de bănuit…chiar s-a dus la Poliţie pentru o amendă

Nimeni nu a bănuit că Predescu şi-ar fi omorât prietenul chiar dacă acesta le-a mărturisit fapta prietenilor săi. Era atât de senin, spun aceştia, că niciunul nu l-a crezut că a făcut un asemenea lucru. Miercuri, el chiar s-a prezentat la Poliţie, având de plătit o amendă pentru spargerea chioşcului de unde furase câteva pachete de ţigări.

„El, în dimineaţa zilei de miercuri, în jurul orei 11.00, a discutat cu alţi prieteni comuni şi a spus „L-am omorât pe Făgărăşanu!“, însă nu l-a crezut nimeni. Prietenii noştri au crezut că este o glumă sau că se laudă. Nimic nu ne-a dat de bănuit că a făcut acest lucru. Chiar a fost la Poliţie, pentru că avea nişte probleme. Dar s-a rezolvat, a plătit pagubele. Nu ne-am fi închipuit că ar face aşa ceva, pentru că era tot timpul o fire veselă. Îl cunosc bine, de cel puţin 20 de ani“, a mai spus Petre Moldovan.

Într-un târziu, s-au dus să vadă ce s-a întâmplat cu prietenul lor

După ore bune, văzând că Făgărăşanu nu dă niciun semn de viaţă, mai mulţi prieteni s-au dus la el acasă să vadă ce s-a întâmplat. Când au deschis uşa apartamentului, au dat de o imagine de groază şi atunci şi-au dat seama că Predescu nu făcuse nicio glumă.

„Doar spre seară s-au dus să vadă, au sunat la interfon şi nu a răspuns nimeni. Au urcat şi l-au găsit în casă. M-au sunat repede şi mi-au spus că l-au găsit şi cred că este mort. Atunci am sunat la 112“, a mai spus Petre Moldovan.

Echipa de criminalişti şi procurori din Braşov au ajuns la faţa locului şi au început cercetările. „Miercuri, la ora 20.00, Poliţia Făgăraş a fost sesizată de un localnic cu privire la faptul că, într-un apartament de bloc din municipiu, a descoperit cadavrul unui bărbat. În temeiul sesizării, s-a constituit echipa operativă complexă – formată din procuror criminalist, poliţişti din  cadrul  Serviciului de Investigaţii Criminale, Serviciului Criminalistic – care s-a deplasat la faţa locului, unde a constatat că cele sesizate se confirmă. În dormitorul apartamentului mai sus menţionat, pe pardoseală, a fost identificat cadavrul unui făgărăşean în vârstă de 48 ani, cu un cuţit de bucătărie în mână, care prezenta mai multe plăgi înjunghiate, în zona toracică şi abdominală. În urma verificărilor şi investigaţiilor efectuate de poliţişti, s-a stabilit  faptul că, în noaptea de 9 spre 10 august a.c., în apartamentul victimei s-au aflat mai multe persoane, ocazie cu care s-a consumat alcool, în special spirt medicinal. Pe fondul consumului de alcool, s-a iscat un conflict spontan între victimă şi un alt făgărăşean de 36 ani, în urma căruia agresorul a luat un cuţit din bucătăria locuinţei, cu care  i-a aplicat victimei mai multe lovituri în zona toracică şi abdominală, provocându-i hemoragie externă, după care a pus cuţitul în mâna victimei şi a fugit de la locul faptei“, se arată într-un comunicat al IPJ Braşov.

Riscă ani grei de închisoare

Suspectul a fost găsit imediat. Dormea acasă la un alt prieten. „După numai o oră de la sesizare, colegii de la Serviciul de Investigaţii Criminale l-au identificat şi reţinut pe suspectul din acest caz, un făgărăşean de 36 de ani. Suspectul a fost reţinut şi va fi prezentat magistraţilor pentru arestare preventivă“, a spus comisarul şef Liviu Naghi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov.

Cercetările sunt continuate de către poliţiştii Serviciului de Investigatii Criminale, sub îndrumarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov. Vasile Predescu va fi prezentat  Tribunalului Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, pentru săvârşirea infracţiunii de omor.

(Mihaela BĂRGĂOANU)

LĂSAȚI UN MESAJ