Prețurile la energia electrică furnizată în regim de serviciu universal de către marii furnizori Enel, CEZ, Electrica și E.On, deci cele plătite încă de multe milioane de consumatori casnici, cresc de la iulie, ca urmare a scumpirii accentuate a energiei electrice în piață. Cele mai mici creșteri vor fi în București, cele mai mari în zona Oltenia. Cine are deja contract concurențial nu va fi afectat, încă, precizează economica.net.
La data de 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică pentru casnici a fost liberalizată, prețurile reglementate de stat au dispărut, iar oamenii au avut posibilitatea fie să aleagă un alt furnizor de energie electrică, fie o ofertă concurențială a furnizorului lor actual, fie să nu facă nimic, și să primească în continuare energie de la vechiul lor furnizor la prețul de serviciu universal, care a înlocuit vechiul preț reglementat.
Doar 36% dintre clienții casnici de energie electrică semnaseră însă un contract concurențial cu furnizorul de electricitate, fie cel actual, fie cu unul nou, potrivit unor date comunicate de ANRE în luna martie. Acest lucru înseamnă că majoritatea clienților sunt încă în ultima situație: primesc energie electrică de la furnizor pe care l-au avut înaintea liberalizării, la prețul de serviciu universal.
Aceste prețuri au fost valabile până la finalul primului semestru, așadar, la finalul lunii iunie, ele expiră, iar furnizorii de energie electrică vor veni cu noi prețuri de serviciu universal, valabile pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2021.
În zona noastră Transilvania Sud, județele: Brasov, Alba, Harghita, Covasna, Sibiu, Mures, furnizorul tradițional este Electrica Furnizare. Noul preț al energiei active este de 0,375 lei/kWh, în creștere de la 0,336 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,80 lei/ kWh. Scumpire de 6,2%.