Corona de Aur nu s-a acordat

0
54
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html


 

Festivalul de film Corona s-a încheiat. După patru zile în care Cetatea Făgăraşului a fost capitala filmului de scurt metraj a venit şi momentul mult aşteptat. Duminică 9 octombrie a avut loc decernarea premiilor şi a trofeelor. Nouă filme au fost înscrise în competiţie iar unul dintre ele a fost filmat chiar în Cetatea Făgăraşului. Este vorba de producţia „Contesa“ care redă povestea sângeroasei Elisabeta Bathory.

 

Nouă filme de scurt metraj înscrise în competiţie

Festivalul de film „Corona“ s-a aflat la prima ediţie şi a început de joi 6 octombrie în Cetatea Făgăraşului. „Contesa“, „Via Nirvana“, „Prima nuntă europeană“,Supravieţuitoarea“, „Secretul Cavalerilor Teutoni“, „Ceasul din turn“, „Felinare inegale“, „Călătorie în istorie“ şi „Honigberger călătorul“ sunt cele nouă filme de scurt metraj care s-au înscris în competiţia pentru câştigarea trofeului Corona de Aur.

„Într-adevăr, eu am jucat în această proiecţie a contesei, mi-a plăcut foarte tare. M-am identificat un pic cu rolul pe care l-am avut, este un personaj feminin deosebit. A fost celebră în epocă, se zvoneşte că a şi fost pe aceste meleaguri“, a spus protagonista filmului „Contesa“, Alina Csiki.

„Am participat cu un film, a fost difuzat şi pe TVR1, a fost o experienţă deosebită pentru mine şi mă bucur că am fost aleasă în acest festival. Este un film experimental, buget propriu, cu forţe proprii“, a spus regizoarea producţiei „Felinare inegale“.

 

Deschiderea festivalului, un fragment rupt din istorie

Manifestarea de deschidere a festivalului a avut loc vineri, 7 octombrie, şi s-a dorit a fi una inedită, un fragment rupt dintr-un film istoric. „Constat că Cetatea Făgăraşului devine un fel de vedetă a Ţării Făgăraşului, ceea ce pe noi ne bucură. Anul acesta este pentru a treia oară când Cetatea se află în centrul atenţiei, după evenimentele ce au avut loc în luna august. Iată a venit şi acest moment care, într-un fel, încununează toate aceste momente. Vorbim aici de un proiect european, festivalul de scurt metraj câştigat de către Consiliul Judeţean Braşov. Sper ca prin acest eveniment să se scoată în evidenţă valorile pe care le deţine acest obiectiv de importanţă majoră“, a spus Sorin Mănduc, primarul municipiului Făgăraş.

„Vineri, 7 octombrie, toţi participanţii au intrat pe covorul roşu având în fundal melodia unui compozitor român stabilit în Olanda, care lucrează pentru Hollywood, Dan Loredan. O melodie ce a fost creată special pentru acest festival. Pe această amprentă muzicală, toţi participanţii, împreună cu primarul, şi domniţe şi cavaleri au intrat pe covorul roşu spre festivitatea de deschidere“, a spus Gabriel Stan, directorul Festivalului Corona.

Palmares fără Marele Premiu

Festivalul de Film Corona s-a încheiat duminică, 9 octombrie, cu decernarea premiilor. Criteriul principal de acordare a trofeelor a fost calitatea cinematografică. Coroana de Bronz şi premiul de 500 de lei a fost acordat filmelor  „Felinare inegale“ şi „Via Nirvana“. Coroana de Argint şi premiul de 1000 de lei a fost acordat lui Esmerald Arsenie pentru montajul filmelor „Supravieţuitoarea“ şi „Felinare inegale“.

Din păcate, trofeul Corona de Aur nu a fost acordat şi asta deoarece niciunul dintre participanţi nu a atins standardele cinematografice impuse de organizatori. Astfel încât nici premiul de 1.000 de euro nu a ajuns la vreunul din competitori. „Nu s-a acordat Marele premiu pentru că am dorit ca festivalul să-şi impună standarde ridicate la început. Din păcate, niciuna dintre producţii nu s-a ridicat la nivelul premiului I, deşi au fost filme documentare excepţionale, cum ar fi „Supravieţuitoarea“, care a avut virtuţi artistice mai reduse, nu a avut un discurs artistic de amploare. A fost emoţionant prin însăşi mărturia istorică pe care a avut-o. Au fost şi alte filme documentare cu foarte multe informaţii, dar, din păcate, nu au fost spectaculoase. S-au evidenţiat unii tineri cineaşti, studenţi de la A.T.F. cu filmul „Via Nirvana“, film realizat în cinci zile. Benefică prentru filmul românesc este şi descoperirea acestui compozitor de excepţie, Dan Loredan. Este de asemenea de evidenţiat efortul organizatorilor“, a spus Răzvan Ionescu, membru al juriului.

În schimb, a fost acordat premiul special pentru excelenţă în muzică de film lui Dan Loredan.

Festival de film organizat printr-un program european

„Braşovul – călătorie prin istorie“ este numele proiectului implementat de Consiliul Judeţean în perioada 2011-2013. În cadrul acestuia a fost posibilă organizarea acestui festival de film. De fapt, prin Festivalul de Film Corona s-a dorit promovarea la nivel naţional a potenţialului turistic al vechilor cetăţi şi fortificaţii din judeţul Braşov. De aceea, toate cele nouă filme participante la festival au fost realizate în Rupea, Făgăraş, Prejmer, Viscri, Hărman, Feldioara.

(Iulia GRECU)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ