
Controversatele carduri de sănătate ridică tot mai multe semne de întrebare în rândul oamenilor. Până acum, 95 la sută dintre carduri au ajuns la asigurați. Mai sunt însă, aproape 1 milion de români care nu l-au primit. De asemenea, ca să fie funcționale, cabinetele medicale, spitalele și farmaciile trebuie să-și cumpere până la data de 1 februarie cititoare de carduri, care costă între 15 și 50 Euro.
După ce se va reglementa sistemul și vor funcționa cardurile care vor dovedi dacă titularul este asigurat, trebuie să purtăm mereu aceste documente la noi. Fără card, pacientul nu va mai fi tratat și nu va mai primi rețete compensate și gratuite, decât în caz de urgență. De asemenea, în cipul cardului, fiecare cetățean își va putea trece opțional, la medicul de familie, grupa de sânge, eventuale alergii și alte puncte din istoricul medical.
Conform datelor oficiale, cardul național de sănătate va deveni obligatoriu începând cu data de 1 februarie 2015. Însă, sistemul nu este definitivat, motiv pentru care o perioadă se vor face mai multe teste. Totodată, părinții nu trebuie să aștepte să ajungă prin poștă cardurile copiilor. Asta, pentru că minorii nu vor primi aceste carduri de sănătate, deoarece sunt deja asigurați până la vârsta de 18 ani.
Deși inițial, reprezentanții CNAS au declarat că acele carduri naționale de sănătate care au rămas nedistribuie prin poștă vor ajunge la asigurați prin intermediul medicilor de familie, acestea vor putea fi ridicate acum de la Casa Județeană de Sănătate. La Braşov operaţiunea de distribuire a cardurilor a început din data de 15 ianuarie.