Copiii au strâns gunoaiele adulţilor

8
402
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html


 

S-au luptat cu sute de kilograme de gunoaie şi nu s-au lăsat bătuţi până nu le-au adunat pe toate. Este vorba de cei aproape 700 de voluntari din Făgăraş care şi-au sacrificat ziua de sâmbătă şi au participat la campania de ecologizare numită „Let’s Do It, Romania!“. Au luat la rând malul Oltului, Parcul 1 Mai, cartierul Combinat şi nu numai şi doar în câteva ore au adunat peste 900 de saci plini cu deşeuri.

 

Curăţenie pe malul Oltului

Tinerii liceeni şi studenţii făgărăşeni au fost actorii principali sâmbătă, 24 septembrie. Şi-au dorit o zonă mai curată, lipsită de pet-uri şi de mizerii aruncate la întâmplare de adulţi. Aşa că, înarmaţi cu saci şi mănuşi, s-au apucat de treabă. Totul a început dis de dimineaţă, de la ora 8. Cei aproape 700 de tineri voluntari s-au adunat în faţa Primăriei Făgăraş, iar apoi, în grupuri organizate, au început să ia la pas zona râului Olt.

„M-am gândit să particip la această campanie pentru că nu mai vreau să mai văd atâtea gunoaie în jurul meu. Vreau să le spun făgărăşenilor care au aruncat pet-uri şi hârtii peste tot că nu este frumos şi că pentru gunoaie sunt tomberoane, nu natura din jurul lor“, „Făgărăşenii habar nu au cât rău fac în fiecare zi, aruncând la întâmplare gunoiul. Ne dorim o ţară civilizată, dar tot noi o murdărim! E bine ca oamenii să se gândească de două ori înainte de a arunca mizerii la întâmplare. Până la urmă nu ei le strâng, ci tot noi, copiii“, au spus liceenii şi studenţii voluntari.

 

Liceenii au avut ca îndrumători profesorii, dar şi angajaţi ai Primăriei Făgăraş. Şi voluntarii de la Asociaţia Culturală „Ştefan Mailat“ au dat o mână de ajutor. „Am instruit copiii pentru a selecta gunoaiele în mai mulţi saci, pe categorii: plastic, hârtie şi pet-uri“, a spus Gheorghe Harabagiu, consilier în cadrul Primăriei Făgăraş. „Am venit să facem curăţenie pe malul Oltului. Ne-am propus să facem curăţenie în zona aceasta şi îmi doresc ca într-un viitor foarte apropiat să nu mai fie nevoie să venim la astfel de acţiuni, iar populaţia oraşului să conştientizeze că trebuie păstrată curăţenia şi că nu este frumos ca doar copiii să adune gunoaiele adulţilor“, a spus Anişoara Matic, profesor la Colegiul Naţional „Radu Negru“. „Este a cincea acţiune de acest fel la care noi, voluntarii de la Asociaţia Culturală „Ştefan Mailat“, participăm. Mă bucură că, de fiecare dată, am avut un număr mare de participanţi şi sper ca aceste acţiuni să fie mai numeroase pe viitor. Am venit să facem curăţenie pentru că este nevoie, sperăm să reuşim să deschidem ochii oamenilor, de a nu mai lăsa mizerie unde merg“, a spus Iulian Şchiopu, preşedintele Asociaţiei „Ştefan Mailat“.

 

Curăţenie şi în cartierul Combinat

Dacă liceenii şi studenţii au strâns gunoaiele din zona râului Olt, reprezentanţii Partidei Romilor Pro Europa Făgăraş i-au mobilizat pe făgărăşenii din cartierul Combinat. „De când a început campania, asociaţia noastră participă activ. Oamenii au ieşit la curăţenie ca şi anul trecut. Ţinem la mediul în care trăim şi dorim să facem curăţenie în cartierele mărginaşe“, a spus Ionuţ Androne, preşedintele organizaţiei de tineret din cadrul Partidei Romilor Pro Europa Făgăraş.

 

„Am venit să facem curăţenie în cartierul nostru. Nu ne place cum arată, este plin de gunoaie şi de aceea le adunăm“, „Dacă nu adunăm noi, atunci cine? Sunt oameni care îşi aruncă gunoiul chiar de la etajul unde locuiesc, nici nu mai coboară să arunce la ghenă. Nu e frumos aşa ceva, tocmai de aceea dorim să le dăm o lecţie“, au spus oamenii din cartierul Combinat.

 

Adulţii, absenţi

Oricine a dorit să dea o mână de ajutor a putut face acest lucru sâmbătă. Chiar dacă la campanie au participat aproape 700 de voluntari, totuşi organizatorii au avut şi o urmă de regret. Marea majoritate a celor interesaţi de o natură mai curată au fost elevii, nu părinţii lor. Doar cei de la ISU Făgăraş s-au alăturat campaniei. „Parteneri au fost SEGA, liceele din Făgăraş, Ocolul Silvic Făgăraş, Transmont, Primăria Făgăraş, Poliţia Locală şi Salco Serv. Acţiunea a mers foarte bine. Am avut şi câţiva adulţi, i-am trimis în zone mai grele, adică pe lângă comuna Şoarş“, a spus Andreea Bobeş, consilier în cadrul Primăriei Făgăraş.

 

„Nu a fost la fel ca anul trecut, când am avut 1.400 de participanţi, dar în principiu, a ieşit bine. Anul acesta nu au venit elevi de la şcolile generale, poate aceasta e cauza. Mobilizarea a fost bună, a fost ISU cu noi, Jandarmeria, Primăria Făgăraş, de la Braşov am avut o susţinere foarte bună. Totuşi, am şi un regret. Faptul că făgărăşenii nu s-au implicat pe cât am fi vrut, doar tinerii au răspuns apelului nostru, nu şi adulţii“, a spus Nicolae Mercurean, preşedintele Transmont Făgăraş.

 

„Acţiunea a decurs cum ne-am aşteptat, am strâns toate gunoaiele de unde ne-am propus să le strângem. Aşteptăm să primim toate rezultatele de la Salco Serv, să vedem cât s-a strâns. S-au adunat toate gunoaiele, exceptând resturile de la construcţii. Sperăm să le putem aduna în următoarele zile“, a spus Mihai Manciulea, coordonatorul local al campaniei „Let’s Do It, Romania“ în oraşul nostru.

 

În total, tinerii voluntari făgărăşeni au strâns peste 900 de saci pline cu deşeuri.

 

„Let’s Do It, Romania“ este cel mai mare proiect de voluntariat şi implicare socială din România. El a reunit în acest an peste 250.000 de persoane participante la nivel naţional. Judeţul Braşov s-a clasat anul acesta pe locul II ca număr de particianţi. Sâmbătă, peste 16.500 de locuitori ai judeţului nostru au participat la acţiunea de ecologizare. Conform datelor oficiale, voluntarii români au strâns peste 390.000 de saci de gunoaie.

 

(Alina ROMAN)

 

8 COMENTARII

 1. Pe vremuri, tineretul era dus la strangerea recoltelor. Si erau…
  Acum, aduna gunoaie.Cine am fost si ce-am ajuns!

 2. si vrei sa spui ca strangerea gunoaielor nu e buna??daca traiesti din trecut e rau….fi multumit/a ca macar atat sa putut….sau e rusine pt dvs sa strangeti gunoaiele dupa altii?

 3. Felicitari copiilor, rusine adultilor! Nu vad urma de pensionar in pozele alea. Rusine, rusine , ruuuuusine!

 4. Rusine celer ce arunca gunoaiele pe unde nu trebuie. Societatea devine tot mai needucata si de calitate inferioara. Nu e o fericire ca au adunat copiii gunoaiele, acestea nu ar exista daca nu am avea un popor needucat (o parte a poporului). Politica incurajeaza nasterea celor care nu au conditii sa fie educati si asta va duce la distrugerea oricarei natiuni in cativa ani. Toate problemele tarii se vor invatri in jurul unor astfel de ,,gunoaie„ (umane) in loc sa progresam. Pe plan mondial ar trebui stopata nasterea copiilor in familiile care nu-si pot intretine copiii si nu-i pot educa. Daca acestia nu ar fi atat de multi ar mai fi o sansa pentru planeta. Pentru fiecare sac de gunoi strans trebuie sa ne rusinam in numele celor ce l-au provocat, chiar daca actiunea in sine are ceva nobil in ea.

 5. Copii strâng gunoaiele adulților iar sute de șomeri si alte categorii „sociale” iau bani nemunciți din impozitele noastre.Asai la noi.

 6. Foarte rău, că cei care fac gunoi, nu îl şi culeg…Asta dovedeşte incompetenţa,delăsarea,dezinteresul statului,

  deoarece este IMORAL să pui copii nevinovaţi la munci PERICULOASE-gunoiul este un depozit microbian foarte
  periculos…copii, uneori inconştient pun mâna la gură, se infectează uşor. Ce păzeşte şcoala, ministerul învăţământului,al sănătăţii,poliţia,Sanepidul…?SĂ ÎNCETEZE IMEDIAT EXPLOATAREA ŞI EXPUNEREA LOR
  la munci care nu sunt pe puterile lor.De ce nu se fac razii, de către poliţie-oho,avem şi pol.mediului,acum-să vină
  prin sondaj,în locurile cu ,,grătare încinse”-cu jandarmi, şi să oprească lumea câteva minute să-şi ia gunoiul?

  înainte de a se întoarce acasă…SIMPLU-iau salariu,nu le pasă! Ce aş mai pune eu parul la treabă! Clar?

 7. Intervin din nou,deoarece nu văd nici o reacţie…am trimis la yiarul Gandul şi la Jurnalul naţional, plus la Senat,Camera Deputaţilor,Min.Sănătăţii,Min.Învăţământului…mesaje să ia măsuri ca: 1.să nu se mai pună copiii
  la strâns gunoaie-pericol de infectare,imbolnăvire…2.MORAL, este ca gunoiul să fie strâns de cei care-l fac
  şiNU DE CĂTRE ALTCINEVA!!…Cum?-Să incepem, prin Poliţia de mediu(sic!) şi jandarmerie raiduri la pădure
  unde merg unii ,,să încingă grătarele”…cu o oră înainte de plecarea spre casă şi să anunţe la difuzoare că toată
  lumea să ia gunoiul de pe iarbă,închizând ieşirea câteva minute,să vadă dacă e curat,apoi să-i felicite!
  Aşa s-ar
  instaura ordinea…Un singur defect are metoda aceasta…e prea simplă,mai bine ca poliţiile să ia salar degeaba,să inchidă ochi…Iar eu,merit toate înjurăturile: ,,măi comunistule nosalgic,n-o să facem noi asta,în veci!

LĂSAȚI UN MESAJ