Ministerul Sănătății a dat publicității, duminică seară, raportul pompierilor din 15 decembrie 2020, după cele 292 de controale în toate cele peste 550 de unități sanitare, de stat și private, cu paturi, din România. Controalele au fost făcute după incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț, din 14 noiembrie 2020, în care au ars de vii zece pacienți. S-au constatat aproximativ 2.000 de deficiențe.
Practic, secțiile ATI funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, nu se asigură condiții pentru limitarea propagării focului și fumului în interiorul construcțiilor, construcțiile nu sunt echipate cu instalații de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, iar acolo unde acestea există, nu funcționează. De asemenea, nu se asigură echiparea construcțiilor cu instalații de hidranți și nici întreținerea instalațiilor de detectare și de stingere a incendiilor. Raportul mai arată că în spitale nu se asigură dotarea cu stingătoare, nu funcționează instalația de iluminat de securitate, căile de evacuare nu sunt marcate, nu se asigură condițiile de evacuare în caz de situații de urgență, instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se generează suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor, instalațiile electrice nu sunt verificate periodic cu personal atestat. Totodată, nu sunt asigurate condițiile de acces al autospecialelor de intervenție la obiectiv și nu este constituit Serviciu Privat pentru Situația de Urgență.
În zeci de județe sunt clădiri ale unităților sanitare în care nu se asigură condițiile de evacuare a pacienților și a angajaților în cazul de urgență.
Documentul IGSU arată că din cele 1.392 de clădiri ale unităților sanitare publice și private care funcționau în România, 302 nu dețineau autorizația de securitate la incendiu, însă 120 dintre ele au avize eliberate.
Potrivit sursei citate, 310 clădiri aveau autorizație de securitate la incendiu, 52 erau autorizate parțial, iar 728 nu necesitau obținerea documentului.
În ce privește unitatea spitalicească din orașul nostru, lucrurile stau în felul următor:
– Spitalul Aurel Tulbure, are eliberată autorizația de securitate la incendiu
– Are asigurate condițiile privind limitarea propagării focului și fumului în interiorul construcției
– Nu are asigurate condițiile de evacuare a persoanelor, în cazul producerii situațiilor de urgență
– Sunt diminuate gabaritele căilor de acces/evacuare
– Construcțiile nu sunt echipate cu mijloace de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu sau acestea nu funcționează la parametrii la care au fost proiectate
– Nu funcționează instalația de iluminat de securitate
Toate măsurile aflate în rapoartele pe 2019 si 2020 au fost comunicate instituțiilor vizate. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat conducerii direcțiilor de sănătate publică un raport privind implementarea tuturor acestor măsuri.Concluziile raportului vor fi prezentate în cursul săptămânii viitoare.
AICI RAPORTUL CONTROALELOR DIN 2020 – lista spitalelor cu probleme
AICI RAPORTUL CONTROALELOR DIN 2019 – lista spitalelor cu probleme