
Nivelul de încasare a amenzilor este, în România, la mai puţin de jumătate faţă de media europeană şi, pentru a reuşi să strângă mai mulţi bani de la şoferi, autorităţile au în plan schimbarea legislaţiei, cu efecte directe pentru şoferi. În România, gradul de încasare a amenzilor la regimul circulaţiei este de sub 40%, în timp ce la nivelul statelor membre UE, acesta este de peste 90%.
Astfel, statul va putea suspenda permisele auto ale şoferilor care nu plătesc amenzile, încasarea acestora se va putea face din nou de poliţiştii de la Rutieră, iar procesele verbale nu se vor mai putea prescrie, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră 2011-2020, lansată în dezbatere publică, informează brb.ro. Concret, proiectul prevede introducerea tichetului de contravenţie care însoţeşte permisul de conducere şi care este destinat evidenţierii sancţiunilor contravenţionale la regimul rutier achitate. Lipsa acestuia dovedeşte neachitarea contravalorii amenzii şi atrage după sine suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule până la plata amenzii.
Potrivit noilor reglementări se are în vedere şi creşterea calităţii pregătirii teoretice a viitorilor şoferi (prin introducerea suplimentară a altor module) şi instruirii practice oferite de şcolile de conducători auto (creşterea numărului de ore de conducere în traseu şi în poligon). Totodată, persoanele care nu au absolvit învăţământul minim obligatoriu (8 clase) nu vor putea permisul de conducere.
Se va putea conduce pe drumurile publice şi fără permis, dar cu însoţitor
Modelul din Italia sau din alte state europene ar putea fi introdus şi la noi. Mai exact, înaintea obţinerii permisului de conducere pentru prima dată, persoana în cauză va putea circula pe anumite drumuri publice, dar supravegheat de un însoţitor.