Cine lucrează de Sfânta Parascheva va avea dureri de cap

0
305
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Sfânta Parascheva, considerată de creştinii ortodocşi una dintre cele mai populare sfinte din calendar, este celebrată duminică, 14 octombrie. Se spune că ne apără, în general, de toate relele, fiind mare făcătoare de minuni.

În această zi se fac pomeni pentru morţii care nu şi-au găsit liniştea sau au murit fără lumânare. Conform unei credinţe străvechi, printre bucatele mâncate sau date de pomană nu trebuie să se numere şi cele cu cruce, nucile, castraveţii sau pepenele roşu. În schimb, e bine să se împartă celor sărmani must şi vin nou, dar şi pâine sau lipie.
Este zi de post şi pentru că este o mare sărbătoare, în gospodării nu se lucrează, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi al durerilor de cap.
De Sfânta Parascheva este interzis să calci, să cosi, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie, dacă vrei să eviţi durerile de cap şi cele oculare.
Tradiţia populară spune că Sfânta Parascheva ocroteşte femeile gravide şi se roagă lui Dumnezeu şi sănătatea lor. Se spune în popor că este bine ca viitoarele mămici să împartă cadouri unor copii sărmani. Vor avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la naştere, care va fi una uşoară, fără dureri
Tradiţia populară spune că aşa cum va fi vremea de Sfânta Parascheva, aşa va fi până la Sf. Dumitru şi în celelalte sărbători ale anului. Se mai spune, în tradiţia populară, că dacă până atunci n-a plouat, iarna va veni curând. În această zi se fac şi previziuni ale vremii ţinându-se cont de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite şi strânse laolaltă în această zi, ciobanii cred că iarna care va veni va fi una lungă, grea şi friguroasă. Dacă în schimb oile dorm risipite, iată un semn că iarna care va veni va fi domoală şi blândă
Tot în această zi se organizează târguri pentru valorificarea produselor provenite de la oi.

Sursa: www.bzb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ