Cimitirul oamenilor străzii

0
49
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

În cimitirul vechi ortodox din Făgăraş nu îşi găsesc odihna doar cei plecaţi dintre noi ci şi cei vii. Este vorba despre mai mulţi oameni ai străzii care şi-au făcut adăpost chiar lângă monumentul ostaşilor sovietici. Făgărăşenii sunt revoltaţi pentru că aceştia consumă băuturi alcoolice, fumează şi chiar ascultă muzică printre morminte.

Cimitirul vechi ortodox din Făgăraş. Locul unde mii de oameni şi-au găsit somnul de veci de-a lungul vremii. Undeva într-o margine, se ridică majestuos monumentul ostoşilor sovietici. Lângă, zeci de morminte de la 1944 în care sunt osemintele ostaşilor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Zărim câţiva oameni care nu par a-i plânge pe cei duşi dintre noi. Stau pe treptele monumentului eroilor fumează şi beau. La vederea camerelor de filmat două femei şi doi bărbaţi îşi părăsesc locul de popas.Rămân alţi doi bărbaţi. Este vorba despre Ioan Coduleascu şi Marius Pârvu. Amândoi trecuţi de 40 de ani. Ne abordează şi ne povestesc că sunt ai nimănui şi că adăpostul lor este aici în cimitir.
Unul dintre ei spune că nu poate să muncească pentru că are un handicap.
De mai bine de trei ani, aceşti oameni dorm în cimitir.
Şi mănâncă din containere. Sau sunt primii care află de pomenile din cimitir aşa că sunt mereu prezenţi la groapă.
Duc o viaţă grea în aparenţă însă făgărăşenii care au morminte în acest cimitir au o altă părere.
Nu doar mizeria ce o fac printre morminte îi deranjează pe oameni ci şi muzica şi scandalurile. Totuşi până acum nu s-a găsit nicio soluţie pentru aceşti oameni. Biserica nu poate să-i scoată de acolo iar ei nu au unde să-şi facă veacul.
Fără un loc de muncă, fără un adăpost oamenii aceştia vor continua să doarmă pe unde apucă iar nimeni nu are ce să le facă. În Făgăraş nu există un adăpost pentru ei. Doar pe timpul iernii, în nopţile geroase autorităţile locale le amenajează un adăpost şi le oferă o masă caldă. Până se va găsi o soluţie oamenii străzii vor trăi aşa cum ştiu printre morminte.

LĂSAȚI UN MESAJ