Chinezii au găsit metoda de a creşte puterea de cumpărare. Măsura se aplică de azi

0
43
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Aproximativ 60 de milioane de oameni vor fi mai fericiţi începând din această dimineaţă. Este vorba de 60 de milioane de chinezi săraci care vor fi scutiţi de la plata impozitului pe venit de către autorităţile de la Beijing. Măsura este luată pentru a creşte puterea de cumpărare a celor cu venituri mici şi pentru a impulsiona economia.

Ministerul Finanţelor a mai decis, pe lângă scutirea de la plata impozitelor pentru cei săraci, şi majorarea taxelor pentru cei cu câştiguri foarte mari, scrie Business Insider.

„Aceasta este o veste bună pentru majoritatea locuitorilor, în special pentru cei din cu venituri mici şi medii”, spune Yi Xianrong, expert financiar la Academia de Studii Sociale a Chinei.

Facilitatea fiscală va fi ca o gură de oxigen pentru consumatorii care se luptă cu inflaţia ridicată, indicator care a atins o rată anuală de 6,5% luna trecută şi care macină bugetele familiilor.

După reforma din domeniul taxelor, care a fost vizibil corectată, după un val de proteste online faţă de propunerile iniţiale ale guvernului, doar 8% dintre chinezi vor mai plăti impozit pe venit, potrivit lui Wang Jianfan, director adjunct în cadrul Ministerului de Finanţe de la Beijing.

Ca majoritatea statelor dezvoltate, China se bazeaza foarte putin pe impozitul pe venit, care este greu de colectat, pentru a-si spori veniturile la buget. Anul trecut, incasarile din aceasta taxa au crescut cu doar 6,6%. In aceste conditii, guvernul merge mai degraba pe taxarea sectorului de afaceri, care este mai usor de monitorizat.

Majorarea plafonului de la care se percepe impozitul de venit va cauza pierderi de 25 de miliarde de dolari in bugetul statului, suma care, potrivit Ministerului de Finante, “nu este o problema” pentru finantele Chinei.

“Sistemul fiscal al Chinei este foarte puternic”, spune consultantul fiscal Arthur Kroeber, care adauga ca, pentru acest an, guvernul estimeaza un deficit bugetar sub 2%.

In schimbul celor 25 de miliarde de dolari pe care le pierde, guvernul primeste bunavointa consumatorilor de rand, care sunt din ce in ce mai preocupati de cresterea continua a preturilor la alimente.

“Daca puterea de cumparare a oamenilor creste, acest lucru este bun si pentru stabilitatea sociala”, a mai spus Yi Xianrong.

Venitul gospodariilor a scazut in ultimii ani ca procent din PIB, dar este putin probabil ca noile facilitati fiscale sa inverseze trendul, in conditiile in care impozitul pe venit joaca un rol minor in economia Chinei, avertizeaza Kroeber.

Sursa: incont.ro

 


LĂSAȚI UN MESAJ