Cetele din Țara Făgărașului

2
55
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Astăzi se împlinește o săptămână de când s-au strâns cetele de feciori din Țara Făgărașului.  Este vorba de un străvechi obicei de iarnă care se mai păstrează şi astăzi pregnant în această zonă a țării. Cetele se strâng în aproape toate satele din zonă..
Acestea sunt compuse din tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 20 de ani și sunt în număr diferit de la o localitate la alta ( între 10 și 20 de persoane ). În fruntea lor este vătaful sau judele. Cetele trebuie să organizeze jocul şi petrecerile tineretului de la sărbătorile de iarnă, să colinde casele gospodarilor de Crăciun şi să îndeplinească rituri şi ceremonii cu caracter vădit arhaic. Ceata se stabilește la o gazdă unde stă pe toată perioada sărbătorilor de iarnă, din ajunul Crăciunului până de Sfântul Ion.
În satele din Ţara Făgăraşului cetele de feciori se strâng în ziua de Sfântul Nicolae, adică pe 6 decembrie. Tot atunci se aleg vătafii şi se fixează feciorii care intră în ceată. În trecut alegerea vătafului se făcea la bufetul din sat pentru că acesta trebuia să de de băut celor prezenţi. După constituirea cetei şi alegerea vătafului („ridicarea vătafului”) urmează ridicarea efectivă a acestuia la grindă şi înălţarea Craiului Nou. Gradele din ceată sunt: vătaf mare, vătaf mic, stegar, „colcer” (are grijă de alimente), „crâşmar”, casier („mânuieşte banii”), stegar( are grijă de steag). Steagul de ceată simbol al credinţei însoţeşte pretutindeni ceata chiar şi la joc. Fetele sunt cele care se strâg şi fac steagul de ceată şi-l împodobesc în funcţie de specificul fiecărui sat.
Ceata îşi desfăşoară activităţile pe parcursul a două perioade distincte: 6 decembrie – 24 decembrie; 24 decembrie – 7 ianuarie. Ceata colindă mai întâi primarul, apoi urmează preotul după care urmează fetele. Feciorii colindă în casele în care sunt fete de măritat, fetele sunt jucate de către feciorii cetei. Reprezentația cetelor se încheie la Căminul Cultural din comună cu mai multe baluri.

2 COMENTARII

  1. este un obicei foarte frumos, pacat ca de la an la an se organizeaza tot mai putine cete in Tara Fagarasului. Cu timpul o sa se piarda traditia

  2. Sper din tot sufletul sa nu se intample acest lucru! Si cat inca mai avem oameni precum Dna Sandru Mariana sunt linistita : traditia nu va pieri !

LĂSAȚI UN MESAJ