Cetatea – Mândria oraşului

0
23
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html


cetatea-fagarasului-01Cetatea ar trebui să fie mândria oricărui făgărăşean. Cu toate acestea, când turiştii pătrund în spatele zidurilor medievale, în unele locuri imaginea e dezolantă. Pereţi plini de graffiti, care stau să cadă, mizerii şi acoperişuri care nu mai există. E nevoie de bani pentru reabilitarea cetăţii, iar fonduri nu sunt deocamdată. Important e însă să ne pese de soarta cetăţii, iar nouă chiar ne pasă. Televiziunea Făgăraş şi săptămânalul Bună Ziua Făgăraş vă vor purta luna aceasta printre zidurile încărcate de istorie. Vom încerca să aflăm împreună istoria noastră, a oraşului nostru.

Turnul Porţii sau Turnul Barbacan
Cetatea Făgăraşului. De multe ori am păşit pe sub poarta cetăţii şi, poate, rareori ne-am gândit ce se află deasupra acestei bolţi. Am păşit zilele trecute în turnul porţii şi am aflat că este unul dintre cele mai veci din cetate. Construit, se pare, în secolul XIV de Vladislav Vlaicu, duce de Făgăraş.”Turnul porţii este cel mai vechi turn din Cetatea Făgăraşului. A fost construit la sfârşit de secol XIV, început de secol XV, la o distanţă de 18 metri de zidurile vechii cetăţi. În secolul al XVI-lea, Turnul porţii sau Turnul Barbacan, cum era numit în Evul Mediu, a fost înglobat în zidurile exterioare construite de Ştefan Mailat şi a devenit astfel bastion de apărare al întregii laturi estice” ne-a povestit istoricul Gheorghe Dragotă, directorul Muzeului Ţării Făgăraşului.

Aici era comandamentul garnizoanei
Acolo sus, deasupra porţii, încăperea găzduia garnizoana. Acum, între aceste ziduri au găsit adăpost păsările nopţii sau oamenii străzii care şi-au lăsat amprente dure pe pereţii încăperii ,,Turnul porţii şi-a avut cândva rolul lui. Aici era comandamentul garnizoanei. În întreg corpul de gardă erau acei “trabanţi” care apărau cetatea, dar existau şi alte forţe militare de apărare a cetăţii” ne-a mai spus sursa citată.

Făgărăşenii iubesc cetatea
Făgărăşenii sunt, în general, mândri de cetatea din oraş. Fiecare şi-ar dori însă să fie mult mai bine pusă în valoare.”Iubesc Cetatea Făgăraşului. Pentru mine e ceva sfânt. Mi-ar place ca întreaga cetate să poată fi vizitată şi să fie reconstituite într-un fel încăperile aşa cum erau odată”, Aici în turnul din faţă şi pe toată această latură aş vrea să fie din nou hotel. Ar putea fi hotel de lux. Gândiţi-vă ce ar însemna pentru turiştii străni să doarmă într-o clădire medievală” ne-au spus făgărăşenii.

Cei aflaţi la cârma oraşului continuă să facă planuri pentru destinaţiile pe care le vor primi încăperile din cetate. Cât despre turnul porţii..”În viitor, după câte am înţeles că s-a discutat la ultima şedinţă a Consiliului Local, s-a stabilit ca aici să se facă o sală pentru oficierea căsătoriilor, deşi în Evul Mediu acestea se făceau în castel, la nivelul al treilea pe latura sudică”, ne-a mai spus Gheorghe Dragotă.
Săptămâna trecută, am încercat să pătrundem în tainele de deasupra intrării în Cetatea Făgăraşului. Un petic de istorie lovit de nepăsare şi de lipsa banilor. În ediţiile următoare, vom deschide alte uşi medievale, până când cetatea noastră, a făgărăşenilor nu va mai fi o necunoscută.
LaviniaGHEORGHE

LĂSAȚI UN MESAJ