Un euro cu TVA dau pentru cetatea mea!

0
49
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

cetate-fagarasÎn cadrul campaniei iniţiate de Televiziunea Făgăraş şi săptămânalul Bună Ziua Făgăraş – ,,Cetatea – mândria noastră”, am aflat câte lucruri s-au realizat în cetate şi mai ales, cât de multe mai sunt de făcut. Mai e de parcurs un drum greu şi anevoios până când cetatea va deveni ceea ce ne dorim cu toţii – emblema Făgăraşului.

Restaurată în anii 70
În anii 70, cetatea a suferit un amplu proces de restaurare. O mare parte dintre spaţiile restaurate au primit noi destinaţii. “Castelul a fost restaurat începând din 1968, în proporţie de 90%, cu spaţii predate beneficiarului, respectiv Ministerului Culturii – Muzeului Ţării Făgăraşului. După 1977, mai multe spaţii restaurate, dar nefinisate, au fost date Bibliotecii Municipale. A fost o perioadă în care în cetate funcţiona cooperativa meşteşugărească ce producea covoare, crama, în care s-au desfăşurat diverse activităţi de turism prin OJT Braşov şi hotelul cu braseria, care acum sunt într-o stare jalnică”, ne-a spus reprezentantul Direcţiei Monumente Istorice, Radu Popescu.
De câteva luni, în cetate au început noi lucrări de restaurare. Cu bani puţini, s-a intervenit la turnul porţii şi la corpul de gardă sud. Aici s-a făcut o expertiză tehnică şi s-a început restaurarea zidurilor. Aceasta zonă era cea mai deteriorată din cetate. Mai sunt însă multe de făcut, dar din păcate, banii lipsesc. ,,Trebuie continuată această expertiză tehnică în întreg ansamblul arhitectural, după care trebuie scoasă la licitaţie proiectarea. Proiectarea trebuie să aibă un caiet de sarcini, din care participanţii trebuie să ştie precis şi destinaţia viitoarelor spaţii. Proiectul trebuie să fie complex, mă refer aici la partea de arhitectură, structură, instalaţii, legăturile cu reţelele municipiului şi, nu în ultimul rând, problema lacului, care e înconjurat de o bandă de pământ care a făcut foarte mult rău acestei incinte, întrucât această banchetă a absorbit apa, apa care s-a dus în zidurile cetăţii şi a făcut ravagii” a mai spus sursa citată.

Un euro cu TVA dau pentru cetatea mea!
Pentru toate aceste lucrări e nevoie de mulţi bani, bani care, din păcate nu sunt. Cetatea Făgăraşului a fost inclusă într-un concurs iniţiat de Televiziunea Naţională, concurs care îşi propune sensibilizarea autorităţilor centrale şi a comunităţilor locale în strîngerea de fonduri pentru restaurarea monumentelor istorice din România. Făgăraşul va concura alături de alte 29 de monumente istorice din ţară. Monumentul care va primi cele mai multe voturi telefonice va fi desemnat să intre într-un program de restaurare. Noi, făgărăşenii, va trebui să votăm, pentru a da o şansă cetăţii noastre seculare. Banii care se vor strânge din televoting vor ajunge la câştigători. Sub deviza „Un euro cu TVA dau pentru cetatea mea”, autorităţile locale îi îndeamnă pe făgărăşeni să urmărească emisiunea-concurs a Televiziunii Naţionale şi să voteze pentru viitorul monumentului emblematic al oraşului nostru.”Rugămintea mea pentru făgărăşeni este să se uite la această emisiune, duminică 4 octombrie, de la orele 16, pe TVR 1, apoi să acorde un vot sunând la un număr afişat pe ecran”, ne-a spus muzeograful Iulian Şchiopu.
Făgărăşenii pot vota pentru cetatea lor trimiţând un SMS la numărul 1388, cu mesajul ,,2″ sau la sunând la 0900-160440. În emisiunea ,,Restaurare’’ de duminica viitoare, pe TVR 1, vom afla dacă cetatea noastră a câştigat ,,etapa’’ şi dacă va ajunge în ,,finala’’ ce se va desfăşura pe 1 decembrie. Dacă Cetatea Făgăraşului va câştiga, vom da generaţiilor ce vor urma şansa de a admira un monument în toată splendoarea sa de odinioară.
(Lavinia GHEORGHE)

1 COMENTARIU

  1. imi place f f mult cetatea noastra si ma enervez de cate ori trec pe acolo si vad cat de inalta si stralucitoare devine catedrala in comparatie cu cetatea. nu mi se pare corect ce se intampla, cetatea e reprezentativa pt fagaras, si nu ar trebui construit nimic in apropiere care sa o eclipseze!

  2. buna ziua , ,da fiind fagaraseni nu putem ramine indiferenti la un apel asemanator , dar sint multi care ar vrea sa doneze pt. cetate dar daca n-au vazut emisiunea , sau n-au putut sa urmareasca ,cum se poate face ? . iar in ce priveste catedrala , nu trbuie sa se inerveze nimeni , trebuie sa fim mindri ca avem , si se poate ridica mai ales in timpurile astea o catedrala la fagaras . cetatea nu o obstruieste cu nimic . . FELICITARI PT: ZIAR SINTETI CEI MAI BUNI : IN COMPARATIE CU ALTI

LĂSAȚI UN MESAJ