Cetatea intră în şantier

5
44
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Cetatea Făgăraşului va intra în şantier. Asta după ce Consiliul Judeţean a alocat 1 milion de euro pentru reabilitarea şi consolidarea monumentului făgărăşean. Lucrările de reparaţii vor începe chiar din această toamnă.

1 milion de euro de la Consiliul Judeţean

Înlăturarea surselor de degradare, introducerea utilităţilor şi reabilitarea unor spaţii din Cetatea Făgăraşului. Acesta este proiectul pe care Primăria Făgăraş l-a încheiat împreună cu Consiliul Judeţean Braşov. Astfel, în câteva săptămâni, Cetatea Făgăraşului va intra în şantier.

„Este vorba de o promisiune mai veche a Consiliului Judeţean, cea de a reabilita Cetatea noastră. Pentru acest lucru se vor aloca peste 1 milion de euro. Prima etapă va fi cea de înlăturare a surselor de degradare actuale, a doua etapă va fi cea de introducere a utilităţilor, iar ultima etapă va fi cea de reabilitare a unor spaţii din interiorul monumentului. Toate, bineînţeles, pe baza studiilor de fezabilitate şi a proiectelor tehnice pe care le-am reactualizat. Acest lucru se va întâmpla imediat după ce Consiliul Local şi Consiliul Judeţean vor încheia un protocol de asociere, asemănător protocolului încheiat anii trecuţi pentru reabilitarea Cartierului Galaţi“, a spus primarul municipiului Făgăraş, Sorin Mănduc.

Acesta doreşte ca începerea lucrărilor să aibă loc chiar din această toamnă. „Aş vrea ca prima etapă, care include săpăturile, să fie realizată în această toamnă pentru că implică mult disconfort. După ce vom primi avizele Ministerului Culturii şi al Direcţiei Monumentelor Istorice, vom introduce canalizarea. Însă aceste lucruri vor trebui finalizateneapărat până la Zilele Cetăţii de anul viitor“, a mai spus primarul Făgăraşului.

„Probabil vom aloca mai mult de un milion de euro, maximum 8 milioane de euro, încă nu ştiu exact suma. Dar, cât mai curând, vom începe lucrările de reabilitare a Cetăţii Făgăraşului, o promisiune electorală pe care am făcut-o şi eu şi primarul Sorin Mănduc şi ne-o vom duce la îndeplinire“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu.

Muzeul Rezistenţei Anticomuniste, în Cetate

Mai mult, în Cetatea Făgăraşului va funcţiona, în viitor, şi Muzeul Rezistenţei Anticomuniste, un proiect ce va fi parte integrantă din ansamblul arhitectural.

„Facem tot posibilul ca Muzeul Rezistenţei Anticomuniste să fie amplasat aici în Cetate, asta era de la început intenţia noastră. Dar pentru ca acesta să fie aici avem nevoie de avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice“, a mai menţionat primarul municipiului Făgăraş.

Conform estimărilor acestuia, dacă Cetatea Făgăraşului va fi pusă în valoare, bugetul local ar putea fi dublat în 4-5 ani.

(Alina ROMAN)

5 COMENTARII

  1. In atentia domnului Primar Sorin Manduc.In arhivele Primariei exista documentatii de executie pentru reabilitarea Cetatii fagarasului!Documentate,profesioniste,bine puse la punct privind respectarea legislatiei monumentelor istorice!Nu mai platiti bani grei pentru altele!Reactualizati pe cele existente!Sint redutabil intocmite de profesionisti!

  2. Lebăda, n-ai citit cu atenţie:„Toate, bineînţeles, pe baza studiilor de fezabilitate şi a proiectelor tehnice pe care le-am reactualizat.“ Deci existau, doar le-au reactualizat. Nu că mi-ar fi prieten primarul (că nu-mi e). Mai prieten mi-e adevărul…

  3. Oare se vor face tot cu hei rupu reabilitarile, fara descarcare arheologica? Ca data trecuta acolo se blocasera!

LĂSAȚI UN MESAJ