Cetatea – mândria Făgăraşului

0
55
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

poza-turn-temnita-bunNe-am hotărât să aducem istoria în casele voastre. Istoria noastră, a făgărăşenilor, a Cetăţii Făgăraşului. Astfel, noi, redactorii Televiziunii Făgăraş şi ai săptămânalului Bună Ziua Făgăraş am început o campanie prin care încercăm să vă reamintim că cetatea este bunul nostru cel mai de preţ, este mândria noastră. A celor care trăim aproape de zidurile ei. În urmă cu mai puţin de două săptămâni am demarat această campanie şi am pătruns împreună în turnul porţii. A urmat apoi Donjonul sau turnul locuinţă. Zilele acestea, campania ne-a purtat paşii în turnul Temniţă.

Turnul temniţă – turnul morţii
Dincolo de zidurile cetăţii, vecin cu Turnul Porţii, se află Turnul Temniţă. Între zidurile acestuia mulţi dintre înaintaşi şi-au trăit ultimele clipe din viaţă, au fost torturaţi sau au murit aici. Un turn care ascunde multe lacrimi şi multă durere. O pată neagră a istoriei. Construit în perioada medievală, turnul a avut la început trei nivele. Alături de muzeograful Iulian Şchiopu am pătruns între zidurile turnului temniţă. „Ne aflăm în Turnul Temniţă, turn care datează aproximativ de la sfârşitul secolului al XV-lea, nu ştim cu exactitate acest lucru, nici din documente, nici în urma unor săpături arheologice, săpături efectuate în anii 70. S-a ajuns însă la concluzia că ar data undeva la sfârşitul secolului al XV-lea, întrucât existenţa acestui turn este confirmată documentar în secolul al XVI-lea” ne-a spus Iulian Şchiopu.
În turnul temniţă. La fel ca în întregul castel se îmbină armonios mai multe stiluri arhitecturale. „Turnul temniţă are trei nivele, modificate ulterior la patru. Nu putem vorbi de un stil arhitectonic unitar întrucât la fel ca întreaga cetate construcţia a avut loc pe parcursul a 400 de ani. Sunt foarte multe stiluri arhitecturale care se îmbină”, ne-a mai spus sursa citată.

Torturaţi cu cleşti de smuls carne şi unghii
La primul nivel ai impresia că ai pătruns într-un subsol întunecat. Este locul în care erau aruncaţi cei certaţi cu legile vremii. Aceşti oameni zăceau aici aşteptând să fie judecaţi. Puţini dintre ei se mai bucurau vreodată de lumina zilei. „Noi ne aflăm acum la parterul turnului, primul nivel al turnului, deşi datorită lipsei ferestrelor dă o senzaţie de subsol, nu este aşa. Ştim că zona fiind foarte mlăştinoasă, castelul nu are subsol. Aici în această sală de la parterul turnului este probabil zona cea mai groaznică din cetatea Făgăraşului. Aici existau şase celule pentru cei care în perioada medievală încălcau legile ţării. Aceşti oameni erau întemniţaţi aici”ne-a mai spus muzeograful Iulian Şchiopu.
În carcera de la parterul turnului temniţă celulele erau extrem de mici, doar atât cât să încapă un om în interiorul lor.
Nu numai că zăceau aici în beznă legaţi cu lanţuri de mâini şi de picioare, dar oamenii închişi, suportau torturi greu de imaginat. „Din inventarele secolului al XVII –lea am aflat despre elementele de tortură de la cleşti de smuls unghii sau cleşti de smuls carnea de pe os până la cătuşele care se aflau în acest turn. În plus existau lanţuri grele cu care erau legaţi deţinuţii atât la mâini cât şi la picioare” ne-a mai spus Iulian Şchiopu.

Zidurile – sute de ani, martori ai durerii
Cu groază în suflet am părăsit carcera. Am păşit apoi pe scara ce duce la următoarele nivele.
Totul părea într-adevăr altfel la ultimul nivel. „Ne aflăm la ultimul nivel al turnului. Probabil la început aici a fost o simplă platformă de luptă fără acoperiş, de unde cetatea putea fi apărată din toate colţurile, turnul temniţă fiind aşezat în colţul de NE al cetăţii” mai povesteşte Iulian Şchiopu

În tunul temniţă din păcate nu au fost închişi oameni numai în perioada medievală. Se pare că aici au fost încarceraţi şi torturaţi şi cei care, mult mai târziu, s-au opus regimului comunist. Astfel zidurile acestui turn au continuat să fie martorii durerii timp de sute de ani. Acum, în zilele noastre zidurile sunt martorii lipsei de bani şi a neputinţei autorităţilor de-a face ceva pentru această cetate. Astfel, campania noastră e binevenită, iar făgărăşenii sunt mulţumiţi că măcar pot vedea cetatea aşa cum este ea. „Ne bucurăm că ne arătaţi cetatea aşa cum este ea. Ne bucurăm şi urmărim cu interes campania iniţiată de ziarul dumneavoastră”, „E bine că vă implicaţi, dar ar trebui ca mai mulţi să se implice să facem ceva pentru cetatea noastră, pentru că într-adevăr cetatea este mândria Făgăraşului”, ne-au spus făgărăşenii
Campania Cetatea – mândria Făgăraşului va continua şi în ediţiile următoare când vom încerca să pătrundem în secretele bine închise între zidurile medievale.
(Lavinia GHEORGHE)

LĂSAȚI UN MESAJ