Cetatea – mândria Făgăraşului

0
65
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

turnul-pestrit-hotelNe-am hotărât să aducem istoria în casele voastre. Istoria noastră, a făgărăşenilor, a Cetăţii Făgăraşului. Astfel, noi, redactorii Televiziunii Făgăraş şi ai săptămânalului Bună Ziua Făgăraş am început o campanie prin care încercăm să vă reamintim că cetatea este bunul nostru cel mai de preţ, este mândria noastră. A celor care trăim aproape de zidurile ei. În urmă cu mai bine de o lună am demarat această campanie şi am pătruns împreună în Turnul Porţii. A urmat apoi Donjonul sau turnul locuinţă, Turnul Temniţă şi Turnul Tomory. Acum campania ne-a purtat paşii în Turnul Pestriţ.

Turnul pestriţ
Cetatea Făgăraşului are trei turnuri ce poartă denumiri de culori. Muzeografii presupun că numele le-au fost date după culoarea în care a fost zugrăvită fiecare construcţie. Dacă Turnul Roşu sau cel Negru au fost cândva vopsite în aceste culori, la Turnul Pestriţ este destul de dificil să se găsească originea acestei denumiri. Probabil, cândva turnul era zugrăvit în mai multe culori. Cât despre poziţia acestui turn, Pestriţul se află pe latura de Nord a cetăţii, între Turnul temniţă şi turnul Roşu şi este singurul din cetate care nu este inclus în zidurile exterioare. „Turnul Pestriţ este singurul adosat ulterior, adică a fost construit după s-au terminat camerele. Grosimea lui este mai mică decât a celorlalte turnuri. Din punct de vedere al datării, probabil a fost construit în a doua jumătate a secolului al XVI- lea. Nu avem informaţii exacte. Ştim că undeva în jurul anului 1570-1580 existau cel puţin două nivele din acest turn” ne-a povestit muzeograful Iulian Şchiopu.

turnul-pestrit-terasa1Pestriţul nu apăra cetatea
Turnurile aveau în general rolul de a apăra cetatea. Nu este însă cazul turnului pestriţ. Aici parcă şi azi se simt umbrele principeselor care au locuit în turn. „Turnul are trei nivele şi a fost folosit ca turn de locuit. Astăzi, noi îl mai numim şi Turnul Principeselor. Această cameră aflată pe al doilea nivel a fost dormitorul principeselor”, ne-a mai spus Iulian Şchiopu.

turnul-pestrit-intŞi turnul a pierdut multe în timp, la fel ca întreaga cetate. În plus, din nefericire, nicio uşă a acestui turn nu este deschisă vizitatorilor. „Turnul avea în perioada medievală o scară interioară care astăzi nu mai există, astfel, intrarea se face din fosta sală a meselor. Momentan, în cele trei nivele ale turnului avem depozitul de arheologie cu piesele din săpături efectuate de angajaţii Muzeului Ţării Făgăraşului” ne-a mai spus sursa citată.

Chiar dacă nimic din turn nu poate fi vizitat, parterul, care era cândva locuinţă, acum este camera de depozitare a Muzeului Ţării Făgăraşului. Aici sunt cercetate obiectele descoperite după săpături arheologice, unele dintre acestea datând din perioada dacică. „Aceasta este prima cameră, cum spuneam, datând undeva din a doua jumătate a secolului a secolului al XVI- lea. Din grosimea zidurilor, care nu depăşea o jumătate de metru, chiar şi la parter ne putem da seama că avea rol de locuinţă şi nu era un turn de apărare cum sunt celelalte turnuri din castel”, ne-a mai povestit Iulian Şchiopu.

Cam aceasta este povestea Turnului Pestriţ.Campania iniţiată de Televiziunea Făgăraş şi săptămânalul Bună Ziua Făgăraş, Cetatea – mândria noastră, va continua, iar în ediţiile următoare vă vom prezenta alte încăperi încărcate de istorie.
Lavinia GHEORGHE

LĂSAȚI UN MESAJ