Cetatea – Mândria Făgăraşului

0
71
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Poveştile cu voievozi, domniţe sau principese şi viaţa lor de la curte încep întotdeauna cu a fost odată.
La Făgăraş, a fost odată, cu mai bine de 500 de ani în urmă, o cetate. 100 de ani mai târziu, un voievod al Transilvaniei a vrut să o transforme în castel. Dar pentru asta, a trebuit să construiască în jur un zid de apărare. Aşa s-au născut zidurile care şi astăzi stau de strajă unei cetăţi în care au rămas urmele domniţelor, voievozilor sau principeselor. În cadrul campaniei ,,Cetatea- Mândria Noastră”, Televiziunea Făgăraş îţi va spune astăzi o poveste veche, povestea zidurilor ce înconjoară castelul..

Ziduri de apărare a castelului
Zidurile exterioare ale cetăţii au fost martorele unei istorii negre. Au fost cele care au apărat sute de ani castelul de cotropitori. Nu au căzut niciodată în faţa duşmanilor, oricât de grele ar fi fost atacurile. Istoria acestor ziduri începe în secolul al XV-lea, în vremea voievodului Ştefan Mailat. „Aceste ziduri au o istorie mai aparte. Dacă până în secolul XV- XVI nu ştim cu exactitate cine şi cum a construit castelul, despre aceste ziduri ştim cu siguranţă că au fost construite de în secolul al XVI –lea de Ştefan Mailat, voievodul Transilvaniei. Acesta primeşte cetatea, iar mai apoi, dorind să transforme castelul într-o reşedinţă, ceea ce va şi face, dublează funcţia de apărare a castelului prin aceste ziduri exterioare”, ne-a povestit muzeograful Iulian Şchiopu.

Înainte să fie construite aceste ziduri, toate spaţiile din castel erau folosite pentru apărare. Voievodul Ştefan Mailat a transformat aceste spaţii în locuinţe, astfel zidurile au fpst construite special pentru apărare. „Cetatea este înconjurată de patru ziduri de apărare, în acest sistem fiind inclus şi Turnul Porţii sau Turnul Barbacana. Zidurile au fost construite pe la 1506-1541 şi au o grosime ce variază de la 4 până la 8 metri. Este vorba despre ziduri de piatră, iar apoi din cărămidă, iar în interior multe dintre ele conţin o întăritură de pământ tocmai pentru a rezista numeroaselor asedii. Aceste ziduri au fost necesare fortificaţiei mai ales datorită apariţiei armelor de foc şi tunurilor mari care puteau distruge fortificaţia”, ne-a mai povestit Iulian Şchiopu.

Mai puţin înalte ca odinioară
Cândva aceste ziduri se înălţau mai mult spre cer, iar castelul abia dacă se zărea din spatele lor. Acum însă, ele nu mai sunt la fel de înalte. „Din păcate, zidurile nu mai au aceeaşi înălţime pe care o aveau în perioada medievală, însă se poate observa pe ele perioada în care au fost construite, după materialele de construcţie, care alternează de la piatră la cărămidă”, ne-a mai spus sursa citată. Cu toate acestea, zidurile nu au căzut niciodată în totalitate, indiferent cât de dure au fost atacurile asupra lor. ,,Din informaţiile noastre, zidurile au rezistat destul de bine în timpul asediilor, nereuşind să fie niciodată străpunse sau dărâmate în întregime, cum s-a întâmplat la alte cetăţi şi totul datorită grosimii şi sistemului de apărare care era bine organizat la Făgăraş. Vorbim aici de nu mai puţin de 60 de tunuri pe bastioane şi zidurile de apărare, precum şi sute de puşti sau muschete, cum era în acea perioadă”, a mai povestit muzeograful Iulian Şchiopu.

Blazonul a rămas în zid
Nimic nu poate contesta faptul că zidurile au fost construite de voievodul Ştefan Mailat. Blazoanele familiei sale au rămas şi astăzi pe această construcţie. „Pe latura de est a cetăţii, pe zidul exterior se păstrează dovezile despre cei care au construit acest zid. Este vorba de blazonul lui Ştefan Mailat, voievod al Transilvaniei, cât şi al soţiei sale, Ana. Obişnuinţa voievozilor în perioada medievală era de a amplasa blazoanele familiilor lor pe zonele în care construiau diferite părţi din cetate. Blazoanele aflate pe zidul exterior al cetăţii atestă sau întăreşte ceea ce documentar ştiam, că acest zid a fost construit de familia Mailat, undeva în prima jumătate a secolului al XVI –lea”, ne-a mai spus Iulian Şchiopu.
intrare-cetate
În ziduri se ascund sute de încăperi în care odinioară se depozita muniţia. Multe dintre aceste spaţii nici nu mai există astăzi. Au rămas însă unele încăperi întunecoase în zidurile cetăţii care, la fel ca întreaga fortificaţie, trebuie restaurate. În ediţiile următoare, în cadrul campaniei noastre, săptămânalului Bună Ziua Făgăraş vă va prezenta pe larg şi aceste spaţii.

Lavinia GHEORGHE

1 COMENTARIU

  1. Ne doare f. mult starea jalnica a Cetatii Fagarasului. ne doare ca nu sunt bani sa o intretinem asa cum ar trebui, ne doare nepasarea celor care au bani si ar putea sa dea o mana de ajutor pentru ca arate mai bine. o dar asta nu e o afacere care sa le aduca bani multi, multi. Atunci noi oamenii de rand am putea pune cat ne da mana sa strangem intr-un cont o suma oarecare azi putin, maine mai mult. Si poate cei cu bani vor iesi din nepasarea lor .

  2. Titele draga,bani au fost dar s-au dus la monstrul numit catedrala.Ce-i trebuie chelului tichie de margaritar! La un oras asa mic ,cum este Fagarasul,aveam destule biserici .Banii sint acolo si de la stat si din contributiile oamenilor.Nu cred ca oamenii vor mai da ceva,uita-te in jur e CRIZA!

  3. Nu stiu cine esti GG dar judeci cu cap. Da ai dreptate si tu, catedrala asa cum am revazt-o si eu la intoarcerea din Canada est un mostru. Dar eu m-am referit in mod special la cotofenele care cu scobitoarea ascunsa smechereste in coltul gurii, te persifleaza cu aroganta si care se imbuiba din banii nostri nu de contribuabil ci de cetateni, care de voie sau de nevoie trebuie sa-ti cumperi un material de constructii (altfel iti cade casa sau apartamentul pe tine), o paine, o haina…si care nu se mai satura de bani sau de proprietati. Ce diferenta intre Canada si Romania noastra.

  4. Sunt moderator pe un mare forum din romania.As putea pune acest articol pe forum si sa cer useriilor de acolo care, au posibilitatea ,sa ajute cetatea cu cate un vot.Dintre cei 109608 de useri (poate nu toti activi),sigur cetatea ar putea primi cateva sute de voturii in plus.Dar nu o sa fac acest lucru tot din aceleasi motive enumerate de ceilalti useri,mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ