Certificatul de cazier judiciar este documentul care atestă situația judiciară a unei persoane fizice sau juridice, în baza unei cereri. Cazierul judiciar se cere în multe situații, fie pentru școala de șoferi, fie pentru obținerea unui job sau înscrierea la anumite cursuri și programe. În 2023, procedura de obținere a cazierului judiciar este semnificativ simplificată, de cele mai multe ori certificatul de cazier fiind dat pe loc. De asemenea, cazierul va putea fi obţinut şi online. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la 3 ianuarie 2023, Legea pentru completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar care simplifică procedura eliberării acestui document, propunându-se ca şi eliberarea actului, nu doar depunerea cererii de eliberare, să fie făcută în formă electronică. Totuși, cazierul judiciar, se mai poate obține de la orice unitate sau subunitate de poliție unde există și un ghișeu special pentru eliberarea de caziere.
Iată lista cu actele necesare, în funcție de situație:
Acte necesare pentru cazier pentru persoane fizice
– Pentru persoanele majore, dar și pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani este nevoie de următoarele documente: cererea pentru eliberare cazier și actul de identitate aflat în termen de valabilitate;
-Eliberarea cazierului judiciar pentru minori sub 14 ani se poate obține de către părinte/tutore sau de către un împuternicit al acestora, pe baza următoarelor acte: cerere eliberare cazier judiciar, actul de identitate al părintelui/tutorelui, în copie și original, certificatul de naștere al minorului, în copie și original.
Acte necesare pentru cazier pentru persoane juridice
În acest caz, solicitarea de eliberare a cazierului se depune de către persoana juridică prin reprezentantul legal, care trebuie să își dovedească și calitatea, la orice unitate ori subunitate de poliție conectată la Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român. La depunerea cererii tip motivată, reprezentantul legal al persoanei juridice trebuie să mai prezinte și următoarele acte: dovada calității de persoană juridică; dovada că persoana care depune cererea este reprezentantul legal al persoanei juridice solicitante; copie de pe actul de identitate al reprezentantului legal.
Taxa de 10 lei care era percepută cu ani în urmă a fost eliminată, astfel că nu mai sunt costuri impuse pentru eliberarea cazierului judiciar. Valabilitatea cazierului judiciar este 6 luni de la data eliberării, dar poate fi utilizat doar pentru scopul menționat în cererea de eliberare.
Sursa:libertatea.ro
Acasă Economic-Social Certificatul de cazier judiciar poate fi obținut și online, a fost promulgată...