Cercetaşii şi-au făcut tabăra în Ţara Făgăraşului

0
325
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html


Cercetaşii sunt o formă de educaţie a copiilor care a prins rădăcini în ţara noastră după Revoluţie. Având model american, acolo unde se numesc „scouts“, cercetaşii sunt o formă de educare asemănătoare cumva pionierilor, mai puţin componenta ideologică. Cercetaşii României antrenează copiii în felurite activităţi care le educă acestora spiritul de competiţie, confreria, spiritul de iniţiativă, întrajutorarea, educaţia ecologică. Totul sub forma unor activităţi comune, cum sunt taberele sau excursiile în natură din vacanţe, dar şi din timpul anului şcolar. Zilele trecute, cercetaşi din toate colţurile ţării au poposit şi în două comune din Ţara Făgăraşului.

Lecţie de supravieţuire la Comăna
Vineri a fost o zi foarte frumoasă pentru copiii din comuna Comăna. Au învăţat cum să supravieţuiască în pădure, dar au şi vizitat rezervaţii naturale din Munţii Perşani, cascade, peşteri, păstrăvării, au cântat şi s-au distrat. Totul în urma unei acţiuni întreprinse de primăria comunei, împreună cu Organizaţia Naţională „Cercetaşii României“ şi o firmă producătoare de automobile.
Peste 40 de elevi de gimaziu au pornit, încă de la primele ore ale dimineţii, prin pădure şi au învăţat primele lecţii de supravieţuire. „Am vizitat aceste locuri şi mi-a plăcut foarte mult“, „Am învăţat cum să ne descurcăm în pădure fără telefon mobil, cum să ne descurcăm dacă plouă, dar ne-am şi distrat şi ne-am plimbat. Este foarte frumos“, au spus copiii. „Am stabilit traseele pe care mergem, suntem în valea cea mai frumoasă din Munţii Perşani, i se spune Valea Comorilor. De ce aşa? Pe timpul năvălirii barbare, în aceste peşteri se ascundeau comorile pentru a fi protejate de invadatori“, a spus profesorul Constantin Gubernat, de la Şcoala Generală din Comăna de Jos.


Acţiunea a fost organizată şi cu sprijinul Primăriei Comăna. Astfel, pentru tineri a fost atât o activitate recreativă, cât şi educativă. „Am organizat, împreună cu Organizaţia Naţională „Cercetaşii României“ şi o firmă producătoare de maşini, o activitate de ecologizare şi curăţare a Văii Comănii, cu copiii de şcoală primară şi gimnaziu. Mai mult, este şi o acţiune de informare şi de organizare a copiilor, să se descurce într-un mediu ostil, să se descurce în pădure“, a spus Viorel Grusea, primarul comunei Comăna.
După o zi încărcată în care au bătut la pas zonele comunei Comăna şi a Munţilor Perşani, vineri seară s-a organizat un foc de tabără, acolo unde elevii au putut şi povesti şi impresiile după această excursie.


O săptămână dedicată plaiurilor Lisei
Distracţie şi voie bună în tabăra naţională de la Lisa. De asta au avut parte peste 100 de copii săptămâna trecută. S-au jucat şi au văzut locuri noi. Din toate colţurile ţării, tinerii au avut parte de o experienţă inedită în comuna Lisa. Săptămâna trecută a fost una plină pentru 150 de copii veniţi din toate colţurile ţării. Micii cercetaşi au fost grupaţi în patrule care au avut diferite denumiri.
Au avut parte în fiecare zi de diferite activităţi, jocuri distractive care mai de care mai interesante şi care i-au făcut să se cunoască şi să se împrietenească.
„Se numeşte „Campul naţional de lupişori“. Este organizat de Organizaţia naţională „Cercetaşii României” şi se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 10 ani care sunt cercetaşi. Avem activităţi săptămânale cu ei, iar pe timpul verii, majoritatea sunt plecaţi în vacanţă, însă se organizează această tabără unde se strâng copii din toată ţara şi organizăm un program cu activităţi cercetăşeşti” a spus Ioana Mălureanu, responsabil „Lupişorii cercetaşi“.
Pe lângă activităţile specifice cercetaşilor, copiii au învăţat să gătească şi să picteze oale de lut. De asemenea, au vizitat Schitul de la Breaza şi au urcat până la cetatea lui Negru Vodă. Seara au avut parte de un foc mare de tabără unde au spus poveşti, au recfitat şi au cântat pentru ca atmosfera să fie una cât mai plăcută.
„Mi-a plăcut la Lisa. Am vizitat, ne-am jucat şi am cunoscut alţi copii din mai multe oraşe. A fost o săptămână excelentă” „Am avut activităţi nemaintâlnite şi a fost frumos. Ne-am jucat, am vorbit şi ne-am împrietenit. A fost o experienţă frumoasă”, „Am mai fost în tabără, dar nu a fost atât de frumos ca aici, la Lisa. Ne-am distrat, am învăţat lucruri noi şi ne-am făcut prieteni“, au spus micii cercetaşi.
Săptămâna cercetaşilor s-a încheiat cu un spectacol dedicat părinţilor.
(Loredana SOCIANU)
(Alina ROMAN)

LĂSAȚI UN MESAJ