
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi, la Slatina, că va promova un act normativ pentru desfiinţarea centrelor medicale de permanenţă din localităţi, considerând că, în ciuda existenţei lor, nu a scăzut numărul prezentărilor în unităţile de primiri urgenţe.
În judeţul Braşov, funcţionează acum 10 centre de permanenţă autorizate de CNAS, respectiv două în Braşov (Medo şi Med-Fam Grup Astra), câte unul în Victoria, Râşnov, Predeal, Feldioara, plus alte 4 zonale, respectiv Şinca Veche – Şinca Nouă – Părău – Mândra – Cincu; Lisa – Sâmbăta de Sus – Recea – Ucea – Viştea; Hărman – Sânpetru – Bod; Jibert – Buneşti – Hoghiz.
Conform ministrului, centrele de permanenţă din localităţi nu au dus la scăderea numărului prezentărilor în urgenţă ci, din contră, la creşterea lor cu aproximativ 30 la sută. „În ultima perioadă, am făcut o analiză a acestor centre pentru că, în ultima perioadă, tariful crescând foarte mult, din punctul meu de vedere, şi responsabilitatea celor care lucrează acolo trebuie să crească. Făcând o analiză la nivelul ţării, numărul prezentărilor în urgenţă, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a crescut aproximativ cu 30 la sută, ceea ce este strigător la cer, nu mă feresc să o spun, în condiţiile în care, categoric, la numărul de cazuri crescute, creşte finanţarea unităţii de primiri urgenţe, creşte şi finanţarea centrelor de permanenţă. Eficienţă zero şi atunci urmează să promovăm un proiect de act normativ în care să şi desfiinţăm aceste centre pentru că în primul proiect era vorba doar de înfiinţare”, a declarat Sorina Pintea.
Ministrul Sănătăţii a adăugată că aceste situaţii vor fi prezentate odată cu promovarea actului normativ.
Sursa: www.bzb.ro