Celebrităţi ale sportului în noua sală de sport a Făgăraşului

0
421
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

gatu-mand-micZi deosebit de importantă sâmbătă, 17 octombrie, pentru locuitorii oraşului nostru. Sportivii din municipiu au o nouă sală de sport, la standarde europene, iar localnicii se pot mândri cu alţi 3 cetăţeni de onoare. Este vorba de nume mari ale sportului care au obţinut rezultate de excepţie de-a lungul timpului şi ne-au reprezentat cu glorie în ţară şi pe meleaguri străine.

toti3 noi cetăţeni de onoare
Ziua de sâmbătă, 17 octombrie, va intra în istoria oraşului nostru. Zeci de persoane au luat parte la două evenimente deosebite şi anume inaugurarea sălii de sport de la Colegiul Naţional „Radu Negru“ şi înmânarea a 3 titluri de cetăţean de onoare unor foste glorii ale sportului românesc. În curtea liceului a fost o adevărată desfăşurare de forţe, iar în acest cadru festiv, noua sală de sport, construită la standarde europene, a primit binecuvântarea preoţilor. Acest prilej a fost unul cum nu se poate mai potrivit pentru edilii urbei şi de a înmâna 3 titluri de cetăţean de onoare unor mari nume ale sportului românesc.

nodea„Pentru mine, acest titlu reprezintă o mare onoare. Sunt foarte fericit şi le mulţumesc din suflet autorităţilor pentru decernarea acestui titlu“, ne-a declarat Olimpiu Nodea, maestru emerit al sportului la handbal.

nica „E o onoare deosebită ce mi s-a făcut la Făgăraş, de care eu am fost legat sufleteşte extraordinar. Mie mi-a plăcut întotdeauna oraşul şi, în special, făgărăşenii. Am primit această distincţie cu multă emoţie şi multă satisfacţie. Sunt fericit şi că am participat la inaugurarea sălii de sport a Colegiului naţional Radu Negru care sperăm să dea sportivi de valoare, aşa cum au fost şi alţii la vremea noastră, fără condiţii aşa bune cum vor avea, de acum încolo, micii sportivi ai Făgăraşului“, ne-a declarat Cezar Nica, maestru emerit al sportului la handbal.

gatu „Este un eveniment deosebit. E o onoare pentru mine să fiu alături de 3 colegi de generaţie şi de suferinţă, mă refer la Nodea, Nica şi la tânăra noastră jucătoare, regina handbalului românesc, Mariana Târcă. Faptul că li s-a oferit titlul de cetăţean de onoare e deosebit de semnificativ pentru generaţiile de sportivi care nu au jucat pe bani, ci pe aceste titluri de glorie. De asemenea, sala de sport inaugurată astăzi sper să fie fructificată la maxim de sportivii făgărăşeni“, ne-a declarat Cristian Gaţu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal.

mirceaAutorităţile au găsit de cuviinţă să înmâneze această distincţie şi unui alt mare sportiv format la Făgăraş, judoka Mircea Frăţică, fost campion european şi medaliat olimpic. „Pentru toţi sportivii de mare performanţă, aceste distincţii sunt o mare onoare. Titlul înseamnă încununarea unor rezultate deosebite. Contează foarte mult pentru mine. Datorez toate succesele mele regretatului antrenor Gheoghe Gujbă şi fostului director al liceului ,,Radu Negru”, profesorul Horaţiu Judele“, ne-a declarat Mircea Frăţică, maestru emerit al sportului la judo.

mariana1La eveniment a fost prezentă şi regina handbalului românesc, cea căreia autorităţile i-au acordat titlul de cetăţean de onoare al municipiului în primăvara acestui an. „Felicit autorităţile pentru că Făgăraşul a dat, prin sport, astfel de talente. Mă bucură foarte mult că se acordă o atenţie foarte mare sportului. Acum s-a inaugurat această sală de sport la Făgăraş şi sper ca ea să ofere mulţi alţi campioni ţării şi lumii“, ne-a declarat Mariana Târcă, maestru emerit al sportului la handbal.

cancescuSală olimpică
De la o asemenea manifestare nu au lipsit oficialităţile locale şi judeţene. Autorităţi care, de altfel, au avut şi iniţiativa suprapunerii inaugurării sălii de cea a decernării titlurilor de cetăţean de onoare unor foste glorii sportive făgărăşene. „În primul rând, este o sală modernă. Nici nu ştiu dacă în Braşov avem o sală atât de modernă. Eu cred că Făgăraşul avea nevoie de un asemenea edificiu sportiv. Sper să se dezvolte un oraş modern, un oraş european, civilizat, pentru că Făgăraşul merită acest lucru. A fost o onoare să fiu lângă prietenul meu, Cristian Gaţu, un om pe care îl preţuiesc foarte mult şi un om care a făcut mult pentru sportul nostru“, ne-a declarat Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

„E o onoare pentru noi pentru acest eveniment pentru că am reuşit să aducem la Făgăraş foste glorii ale sportului românesc. E, totodată, şi o bucurie, pentru că dânşii reprezintă repere morale pentru tinerele generaţii care urmează şi am convingerea că, pe viitor, cu 3 săli de sport la Făgăraş, noi, făgărăşenii, vom creşte performanţa“, ne-a declarat Sorin Mănduc, primarul oraşului.
„Eu zic că a fost o sărbătoare deosebită pentru Făgăraş. Nu oricând îl ai în mijlocul tău pe geniul handbalului românesc, Cristian Gaţu sau pe Cezar Nica, omul care, în finala cu RDG, la Campionatul Mondial de la Paris, a înscris golul victoriei ce ne-a adus titlul mondial, pe Mircea Frăţică sau pe regina handbalului românesc, Mariana Târcă. E un moment de răscruce pentru tinerele generaţii care vin acum, pot să perceapă ce înseamnă să fii un sportiv de performanţă şi ce onoare aduci prin muncă, talent şi seriozitate comunităţii din care provii“, ne-a declarat consilierul local Ion Mehedinţu.

feteConstrucţia sălii de sport, o sală de dimensiuni olimpice, executată la standarde europene, a început în luna martie a anului trecut. „Este un eveniment impresionant. E un obiectiv pe care l-am propus acum 4 ani şi iată că am reuşit să îl realizăm. E adevărat, şi cu efortul şi altor instituţii. Terenul de sport al şcolii s-a redus cu 2500 de metri pătraţi, dar nu cred că este o pierdere. Aveam nevoie de o sală de sport“, ne-a declarat Dan Pandrea, directorul Colegiului Naţional Radu Negru.

La final, toţi cei prezenţi au putut urmări câteva jocuri demonstrative de handbal.

baietiDeschisă oricărui iubitor de mişcare
Construcţia sălii de sport a costat 4,6 miliarde de lei vechi, bani proveniţi de la Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriale. La această sumă s-au adăugat 4 miliarde de lei, proveniţi din bugetul local, bani necesari branşamentelor la utilităţi şi amenajărilor exterioare (parcare, asfaltare etc.)

Ea va fi folosită cu precădere de levii colegiului, la orele de sport. Tot această sală de sport va găzdui şi antrenamentele şi jocurile echipelor de handbal făgărăşene. Sala va putea fi închiriată, după orele 20, de orice către orice făgărăşean iubitor de sport şi dornic de mişcare. Sala nu va putea fi folosită pentru alte manifestări decât cele sportive, dat fiind faptul că suprafaţa de joc este foarte sensibilă şi poate fi distrusă de altă încălţăminte decât cea de sport.
Laura RAMBA

1 COMENTARIU

  1. Am citit materialul cu sufletu la gura,vazind ca personalitati ale handbalului rominesc se intilnesc la Fagaras.Sint d la Fagaras si sint generatia echipei de aur a handbalului romanesc,am avut antrenoe pe Prof Antrenor Emerit POPESCU COLIBASI primul antrenor de handbal din Rom,feminin,.
    Aveam antrenamente la sala Manel dela Brasov ,undeva pe str.Carierei,si era o revalatie sa vezi un antrenament cu lotul de handbal de baieti.Am Jucat la Scoala Sportiva brasov si in1965 am fost Campioane RPR Junioare.Tare m-as bucura daca din nou ar invia dragostea de hanbal,dar si de celelalte sporturi,sa avem cu ce sa ne mindrim fagarasenii.Sportul te caleste,te educa ,te pregateste pt viata.
    Va doresc mult succes in activitatea sportiva ,si sa fie sala plina de talente.

  2. Lumea s-a bucurat ca liceul are o sala dar nu se iau in considerare aspecte legate de zona respectiva. Zecile sau sutele de copii care se jucau in curtea liceului vor trebui sa caute un alt loc de joaca care, din pacate, nu exista. Daca acest lucru nu este treaba liceului, macar aspectul zonei ar trebui sa fie. Sau, daca nu liceul, macar primaria ar trebui sa se ingrijoreze de aspect. Sala se potriveste in zona respectiva precum nuca in perete.

    Parerea mea este ca aceasta sala nu isi avea locul acolo. Cred ca domnii care au luat hotararea de a o construi au fost manati de o varietate de motive egoiste iar nu de o minte obiectiva si de o privire de ansamblu. Deocamdata sala este obiectul unor laude oarbe dar peste ceva timp se va ajunge sa se regrete aceasta decizie.

  3. sint de acord cu „DI” in acest ansamblu de cladiri istorice nu se putea construi asa ceva .Nu ne indepartam de mentalitatea comunista nici cum.Inainte de a face orice ,privim cu mindrie la ce am fost inainte de comunism si luam decizi.imi pare rau

  4. De acord cu DI. Cea mai mare tampenie sala. Arata ca o fabrica pusa in curtea unei cladiri istorice. Nu cred ca s-au gandit prea mult la aspect si la urmarile pe care le are in zona. Dar sa ne bucuram asadar, asa cum ne-am bucurat si de gerduletele penibile care inconjoara copacii pe bulevard si de multe alte „infrumutesari” ale „orasului nostru”

LĂSAȚI UN MESAJ