Celebrare, în premieră, a Zilei Naționale Franceze la Făgăraș

0
138
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Ziua Franţei se sărbătoreşte la data de 14 iulie. Instaurată în anul 1880, Ziua Naţională a Franţei celebrează cele două evenimente care au marcat istoria sa modernă, începutul Revoluţiei Franceze prin căderea Bastiliei şi Sărbătoarea Federaţiei. În 14 iulie 1789 revoluţionarii parizieni luau cu asalt Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului monarhic, iar la Sărbătoarea Federaţiei din 14 iulie 1790, sărbătoarea reconcilierii şi unităţii tuturor francezilor, regele Ludovic al XVI-lea a jurat credinţă Naţiunii şi legii. Libertate, Egalitate, Fraternitate avea să devină deviza Republicii Franceze şi frază cu valoare universală din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale când şi-au scris Constituţia, iar 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei. Prin semnificaţiile sale şi în onoarea Republicii Franceze, ziua de 14 iulie este cunoscută şi sărbătorită şi în alte ţări din Europa sau din lume. În România Ziua Națională a Franței a fost sărbătorită, pe 14 iulie la București, iar pe 18 iulie la Făgăraș, în Cetatea Făgărașului.
La ceremonia organizată la Cetatea Făgăraș pentru a sărbători Ziua Națională a Franței, au fost prezenți: E.S. d-na Laurence Auer, ambasadorul Republicii Franceze în România, generalul Vincent Guionie, comandantul Forțelor Terestre Franceze, generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, consulul onorific al Republicii Franceze la Brașov, Ion Ciolacu, prefectul Cătălin Văsii și președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, reprezentanți ai județului Sibiu, precum și gazda evenimentului, primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu.
De asemenea, au fost prezenți în incinta Cetății Făgăraș, zeci de militari francezi aflaţi în misiune în România, la baza militară de la Cincu, acolo unde funcţionează Centrul de Comandă al Grupului de Luptă al NATO, coordonat de francezi.
În cadrul ceremoniei cei prezenți au adus elogii relațiilor de prietenie dintre România și Franța.

LĂSAȚI UN MESAJ