Cea mai utilizată metodă în comiterea tâlhăriilor este SMULGEREA. Sfaturi de la polițiști!

0
73
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

În această perioadă cea mai frecventă modalitate utilizată în comiterea tâlhăriilor este SMULGEREA. Pentru preîntâmpinarea unor situații neplăcute, poliția vine cu recomandări.
Cum acționează infractorii?
Rapid și ,,eficient”:
– Se apropie de victimă alergând, de obicei dintr-o direcție din care nu pot fi observați, smulg bunurile și fug cu acestea. Se pierd ulterior în mulțime sau dispar pe străduțe lăturalnice înainte ca victima să poată reacționa.
– Distrag atenția victimei sub diferite pretexte (intră în discuție sub pretextul că ar avea o cunoștință comună, solicită victimei informații despre o locație, mici sume de bani pentru rezolvarea unei probleme apărute neprevăzut sau întreabă cât este ora exactă etc.), după care acționează rapid prin smulgerea obiectului vizat.
– Profită de condițiile favorizante oferite de anumite zone sau locuri (intrări în imobile, holuri, lifturi, stații RAT/CFR, parcuri, străzi și alei mai puțin circulate sau întunecate etc.) și acționează astfel încât să nu existe martori în apropiere.
Victimele fac parte, de regulă, din categoria persoanelor vulnerabile (vârstnici, femei, copii, persoane cu dizabilități, persoane sub influența alcoolului) iar bunurile vizate sunt portmoneele, bijuteriile, telefoanele mobile, gențile, poșetele, borsetele.
Pornind de la zicala e mai uşor să previi decât să suporţi consecinţele vă recomandăm următoarele:
– alegeţi cu grijă traseul pe care vă deplasaţi mai ales după lăsarea întunericului, evitaţi aleile întunecate, parcurile şi locurile pustii;
– evitaţi să purtaţi la vedere, în mod ostentativ, bijuterii, bani sau telefoane mobile;
– pentru a nu atrage atenţia agresorilor, nu vă împovăraţi cu genţi, poşete sau sacoşe prea mari;
– la intrarea în imobil fiți foarte atenți la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră
– evitaţi să intraţi în lift cu persoane necunoscute;
– dacă sunteţi agresaţi strigaţi, alertaţi persoanele din jur. Strigătul unei persoane care cere ajutor poate descuraja agresorii;
– fiți circumspecți cu indivizii care încearcă să intre în discuție cu dumnevoastră, în timp ce vă aflați în autotorismul oprit la semafor, în parcare sau în intersecții aglomerate;
– asigurați-vă că și copiii dumneavoastră știu cum să se protejeze pentru a nu deveni victime ale tâlhăriilor.

ATENȚIE!
Dacă sunteți agresați, să nu aveți rețineri să țipați. O astfel de reacție îl poate determina pe infractor să vă lase în pace și să părăsească în grabă locul.
În cazul în care integritatea corporală sau viața vă sunt puse în pericol, renunțați la bunurile pretinse de agresori și încercați să reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora (înălţime, trăsături ale feței, semne particulare, vestimentație etc.) și sunați urgent la 112.

LĂSAȚI UN MESAJ