
Săptămâna trecută am zis că nu mai scriu despre campania electorală. Mă ţin de doar parţial de cuvânt, pentru că nu mă voi referi la această campanie electorală, ci la ele în general. Nu voi rosti nume de candidaţi sau de partide, ci vă voi pune nişte întrebări mai mult sau mai puţin retorice, cu…aplicaţii practice. Precizez din start că nu mă adresez militanţilor partidelor, nucleului dur al susţinătorilor acestora. Şi nici celor ce-şi trafichează votul, lăsându-se cumpăraţi cu 50 de lei sau o plasă cu mâncare. Întrebările, pe care mi le pun şi eu, sunt adresate vouă, celor mulţi şi poate nehotărâţi. Un semn, zic eu, că gândiţi.
Încep prin a vă întreba ce votăm? Sau mai bine zis, pe cine votăm. Mă refer la tipologii, nu la persoane. Dăm un vot pozitiv sau unul negativ, de răzbunare? Votăm un fost parlamentar sau un chip nou? O certitudine sau o promisiune? Dacă „fostul“ a făcut ceva pentru comunitate, a rezolvat problememele cetăţenilor din colegiu, foarte bine. Răspunsul mi se pare evident. La fel, în cazul celui care nu făcut nimic. Dar aici trebuie ţinut cont de o nuanţă. Dacă parlamentarul a avut norocul să fie în tabăra aflată la guvernare, a avut uşi deschise şi trebuia doar să ceară. Dar dacă a avut o altă culoare politică şi toate cererile şi amendamentele i-au fost respinse tocmai pe acest criteriu…coloristic? Chiar dacă a fost animat de cele mai bune intenţii, a fost activ şi a avut iniţiativă. Merită votat sau nu?
Votăm un candidat nou? Cum ar trebui să fie el? E bun unul cinstit, cu imagine bună, are un discurs agreabil, dar e ca apa sfinţită? Sau e mai bun unul care are oarece pete „la dosar“, dar care e un om hârşit, „ştie cum merge treaba“ şi e suficient să de bătăios ca, pe lângă ce-şi „trage“ lui, să aducă bani şi pentru alegătorii săi. Deci, votăm moral sau pragmatic?
Apoi, votăm un om al locului sau un străin de meleagurile astea? Votăm pentru calităţi sau după buletin? Pe unii care au luat recent la cunoştinţă de problemele colegiului (cam aceleaşi peste tot) sau pe unii care-şi aduc aminte că-s făgărăşeni doar în campanie?
Nu vi se pare că suntem puţin cam imorali, sperând să ajungă la putere cei „de-o culoare“ cu administraţia locală, pentru a ajunge şi la noi nişte bani? Nu facem (fac) la rândul nostru ce nu ne-a plăcut la ceilalţi? Nu sperăm la o servire preferenţială, după ce am acuzat-o patru ani în şir?
O altă întrebare: le iertăm celor ce au fost la putere toate potlogăriile doar pentru că, fiind „de-o culoare“ au adus bani în comună, oraş sau judeţ şi s-au făcut parcuri patinoare, săli de sport, zone verzi, CET-urile au scăpat de faliment, iar gigacaloria a fost din greu subvenţionată ş.a.m.d.?
Sunt doar câteva întrebări care aproape ne produc starea cetăţeanului turmentat al lui Caragiale. Asta în cazul în care ne pasă, în care lehamitea nu ne-a învins de tot, gândim cu capul nostru, fără ură şi părtinire şi VREM să votăm. Dacă nu…
O singura intrebare pertinenta: Votam sau nu votam?
Un singur raspuns pertinent: Nu!
(Este singurul mod in care mai putem spune ceva).
Stiti ce e pacat domnule Ciocoiu? Este pacat ca nu contam! Si cand te gandesti ca alesii locali citesc toate comentariile si rad de noi!
Cel mai sincer mesaj de pe afisele electorale este cel al catindatului Sebastian Grapa: „Sunt la DATORIE pentru fagaraseni”. Cata dreptate are…
Dormiti linistiti! Senatorul Grapa vegheaza la somnul dv.
Seba Grapa pentru noi
Este Ghise number doi.
ARD-ul este inexistent,a renuntat la batalia politica inainte ca ea sa fi inceput si ii fac la fel de partasi la dezastrul care va urma. Asteapta ca presedintele sa faca pasul decisiv si sunt convins ca il va face, numirea unui PM USL neagreat de conducerea gruparii si il va investii pentru formarea unui guvern, fie monocolor fie de coalitie pe care parlamentul il va respinge. Ce va urma, o noua numire la fel de inspirata in urma careia vom avea fie suspendarea presedintelui fie dizolvarea parlamentului si alegeri anticipate. Campania electorala inegala va continua,la capatul careia perdantul va fi romanul pentru ca pietele vor reactiona intr-un fel sau altul,in cel mai rau caz,prin cresteri de preturi peste posibilitatile financiare ale omului de rand pe timp de iarna. Linistea sociala va fi pusa la grea incercare, vor fi demonstratii de anvergura violente impotriva unui guvern USL asemanatoare celor din Egipt.
Da, deznodamantul alegerilor este palpitant si imprevizibil, presedintele cu siguranta facandu-si deja alegerea, el nu mai are nimic de pierdut astfel el devenie pe zi ce trece tot mai periculos planurilor de guvernare USL,indiferent de cum vor vota romanii.
Tin sa-i anunt pe suporterii USL-isti fata de gravele declaratii ale domnilor Ponta si Antonescu la adresa Curtii constitutionale sa citeasca atent ce scrie mai jos,Limitele revizuirii constitutiei:
ARTICOLUL 152
(1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.
(2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.
Acest articol sper ca l-au citit foarte bine cei care doresc ingradirea atributiunilor justitiei si mai ales cele ale Curtii constitutionale, altfel va fie revolutie si de data acesta una adevarata.
Bag sama ca numai noi lacatarii bronzati din Galati si combinat avem samtamintul civic moltolateral dezvoltat!Pai la alegerile trecute prezenta la urnaturi in centru muncipiului nu atingea 30% pe cind la noi cu catal .purcel tata famelie de 8-12 persoane sa prezentasera la vot ajungind la 90% prezenta ,10% din ai nostrii fiind la studiere in vest!
Asteptam de un mic de-o bere eventual o masa la cantina combinatului ,pardon a candidatului eventual ceva remorci cu furaje comestibile pt la iarna!Delo bafta pt cine da mai mult!Vom trai in Rromania !Somn usor pt pretinii nostrii din centru muncipiului ,dracu va pus sa faceti doar un copil si din 3 in famelie sa mereti la vot 1?Asa ca pereferia salveaza mustaria!
Dar pe cine vreti sà votati ? De ce nu và faceti o administratie electronicä ,.. nu ar i oare mai inteligent , decàt sà và mai omoràti cu voturile ?
La Fagaras ARD si USL au facut „blat”. Rasaliu (‘tui rasa lui) s-a dat la o parte din calea piratului cu picior de lemn supranumit „Seba”. La deputati e la fel: Vopsitul in cap a aduc un „no name” pe care l-a jumulit binisor de niste arginti si l-a lasat sa se bata linistit cu scepticii de prin tara fagarasului. Si uite asa o sa-i avem 4 ani pe Schioparlanu’ si pe ‘tui Rasa lui. O sa avem ceea ce o sa votam, sau ma rog, ceea ce o sa voteze „Combinatul” si „galatiul” , cele doua mase de manevra traditionale din orasul asta prafuit inainte de vreme.
Mi-a placut mult comentariul Brunetului fara ochi albastri. Iti starneste rasul si plansul in acelasi timp 🙂 Crud adevar…