Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) elaborat de Guvern pentru a obţine fonduri europene importante din partea Comisiei Europene cuprinde şi o componentă legată de reformarea sistemului public de pensii. Deşi legislaţia română are deja o lege nouă a pensiilor, Legea nr. 127/2019, a cărei intrare în vigoare a tot fost amânată, Guvernul anunţă că pregătește un alt act normativ pentru sistemul public de pensii.
Conform PNRR, noua legislaţie în domeniul pensiilor de stat va avea un mecanism de indexare al pensiilor format din 100% inflaţia anuală şi 50% din creşterea anuală a salariului mediu brut pe economie. Astfel, spun autorităţile, s-ar asigura echivalenţa veniturilor din pensii, indiferent de anul pensionării.
Stagiul de cotizare va rămâne acelaşi ca în actuala legislaţie, respectiv stagiul minim de 15 ani şi stagiul complet de cotizare de 35 de ani, pentru ambele categorii de salariaţi.
Guvernul mai are în plan şi crearea unui cadru legal ce ar permite persoanelor care îndeplinesc condiţiile de pensionare să rămână, dacă doresc, în câmpul muncii şi după vârsta de 65 ani. Se are în vedere modificarea categoriei de pensie anticipată, iar persoanele care au realizat cel puțin opt ani peste stagiul complet de cotizare pot solicita pensie pentru limita de vârstă cu reducerea vârstei standard, cu cel mult cinci ani. Acest tip de pensie este reglementat și de legislația europeană, acordat ca o recompensă pentru persoanele care au contribuit o perioadă mult mai mare la sistemul de pensii decât perioada de contribuție prevăzută de lege.
Este prevăzută şi renunțarea la indicele de corecție, iar perioadele asimilate stagiului de cotizare, precum stagiul militar, studiile universitare, concediile pentru creșterea copiilor, vor fi păstrate și valorificate la calculul pensiilor de limită de vârstă și invaliditate.
Noua lege a pensiilor ar urma să prevadă şi plata unei pensii minime, a cărei valoare va fi raportată la salariul minim brut pe economie, pentru persoanele cu stagiu minim de cotizare satisfăcut.
Adoptarea noii legi privind sistemul de pensii este prevăzută pentru trimestrul patru din 2022, cu intrare în vigoare din ianuarie 2023.
Ministerul Muncii are în plan ca toate cele cinci milioane de dosare de pensie deja existente să fie introduse într-o bază de date electronică, urmând să fie introduse şi alte acte adiţionale sau adeverinţe care nu au fost primite iniţial la depunerea dosarului de pensie şi care reprezintă factori suplimentari de contributivitate pentru pensionari.
Totodată, ministerul vrea să introducă şi servicii de tip „Spaţiu privat virtual al Casei Naţionale de Pensii Publice pentru fiecare cetăţean”, „Talon Pensie digital”, precum și componenta de „Digitalizare proces de pensionare la cerere”, servicii ce vor fi oferite în colaborare cu Agenţia pentru Digitalizarea României.
sursa: avocatnet.ro