Programul Rabla pentru electrocasnice, va lua startul peste o săptămână, în data de 14 mai. Bugetul alocat este de 75 de milioane de lei, dar ministrul mediului, Tanczos Barna, spune că în acest an, fiecare domeniu de electrocasnice va avea propriul buget. Măsura a fost luată după ce, în ediția anterioară a programului, cei mai mulți bani au fost folosiți pentru cumpărarea de televizoare.
Regula de bază a noului program, este subvenţionarea schimbării aparaturii electrocasnice care consumă cel mai mult în casă, respectiv, frigiderul, maşina de spălat rufe, maşina de uscat rufe. Conform ministrului Barna, prima săptămână o să fie de înscriere, de înregistrare în sistem pentru toţi cetăţenii care doresc să participe în program, după care, la o săptămână, porneşte partea programului pentru cele trei componente: maşini de spălat rufe (aici este inclusă și mașina de spălat vase), mașini de uscat rufe şi frigidere. O etapă ulterioară este dedicată pentru laptopuri, tablete şi televizoare.
Procedura care se aplică în cadrul programului este următoarea: Echipamentul vechi cu care participați la programul Rabla pentru electrocasnice, poate fi dus la magazinul de unde achiziționați unul nou sau poate veni o echipă să-l ridice de acasă, așa cum se întâmplă și în cazul unei achiziții online.
Inițial, Rabla pentru Electrocasnice trebuia să înceapă în 15 decembrie 2020, însă programul a fost amânat din cauza insecurității cibernetice. Ulterior, s-a așteptat bugetul pentru 2021 pentru a fi relansat. Bugetul alocat acum pentru Rabla Electrocasnice este considerabil mai mare decât în ediția trecută, din 2019, când a fost de 40 de milioane de lei.
În cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa A++ și A+++, dacă predau echipamente electronice vechi.
Sursa:digi24.ro