Ce am aflat la referendum

5
44
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

 

Privind retrospectiv după toată tevatura iscată de suspendarea preşedintelui şi referendum pot spune că dacă acestea nu s-ar fi petrecut, riscam să nu aflăm multe adevăruri edificatoare despre realitatea care ne înconjoară.
Am aflat că Victor Ponta, în pofida sobrietăţii şi siguranţei afişate, este un om ezitant, inconsecvent, lipsit de fermitate (şi chiar de patriotism) atunci când i-a fost impus un cvorum şi o listă de priorităţi, de către organismele europene. A preferat să se răţoiască puşteşte la acestea, în presa românească.

Am mai aflat că Crin Antonescu a avut momentul său de vârf în campania prezidenţială din 2009, când probabil ar fi reuşit să îl învingă pe Traian Băsescu în turul II. De atunci, el tot „coboară“ în încercarea de a convinge românii că este o bună alternativă la actualul preşedinte. Aceste ultime două luni ne-au arătat un om care, dincolo de discursul cursiv, nu mai are nimic de arătat. Decât un început de grandomanie, o obsesie aproape maladivă pentru TB şi aceeaşi fermitate doar declarativă faţă de organismele europene, călcând cu graţie în străchini, de multe ori.

Am mai aflat că Traian Băsescu, pe care îl ştiam un om cu „cojones“, care nu refuză lupta, este de fapt un tip laş, chiar după propriile sale cu declaraţii, schimbate de la o zi la alta, într-un ritm aiuritor. A ajuns din nou la Cotroceni, aşa cum a spus, după o decizie „la masa verde“, ascunzându-se după un boicot neonorant şi „trecându-şi pe nume“ tăcerea celor neieşiţi la vot.

Am mai aflat că nici vorbă de emancipare la PDL de sub influenţa băsesciană. Că pentru PNL, alianţa cu PSD şi PC e toxică, mulţi români continuând să asocieze cele două partide cu comunismul şi Securitatea.

Am mai aflat că instituţia Curţii Constituţionale a picat definitiv la examenul credibilităţii şi respectabilităţii, cu membri şantajabili, numiţi politic şi care culmea, invocă presiuni chiar şi după verdictul aşteptat trei săptămâni şi dat în două ore! Tot de la la aceste robe vişinii am aflat şi că soarta României poate depinde de o erată.

Am mai aflat că puterea în ţară nu o are cel care conduce Guvernul sau are majoritate în Parlament, ci acela care are în mână serviciile secrete, Procuratura şi DNA-ul. Instituţii care percutează „la sfert de cheie“, după declaraţii date din poarta garajului.

Am mai aflat că încă mai suntem duşi de nas de manipulări grosolane, că înghiţim pe nemestecate ceea ce vor alţii să înţelegem. Am aflat că, în ochii multor români, acuzaţii de plagiat (condamnabil, să fim bine înţeleşi!), de absenteism şi …somnolenţă pot cântări mai greu decât dosare penale vechi de zeci de ani, cu devalizări de miliarde, suspendate pe motivul imunităţii parlamentare sau prezidenţiale.

Şi am mai aflat ceva. Că hotărârile privind politica Românei nu se mai iau demult la Bucureşti. Ci la Berlin, Londra, Bruxelles, Washington. Că organismele şi cancelariile occidentale (şi nu doar ele) nu au favoriţi sau outsideri.Ci doar interese. Intuiam. Bănuiam. Acum m-am convins. Şi am aflat-o, vorba englezului „in the hard way“.

Am aflat şi ce nu doream să aflu. Revelaţii? Nu prea. Confirmări? În rău, da. Dezamăgiri, decepţii? Destule. Precum vedeţi, niciuna de bine.

5 COMENTARII

 1. Si am mai aflat un lucru: domnul Ciocoiu a picat examenul de demnitate a fiintei umane facand un misto manelistic viz-a-viz de defectele fizice ale unui cetatean. Asta in unul din editorialele domniei sale. Intr-o tara normala, cu oameni normali asa ceva nu se poate intampla si daca se intampla, scuzele urmeaza imediat. In Romanica……nu e cazul.
  In rest, pentru ca autorul il acuza nefondat pe Antonescu de „discurs cursiv”, iata mai jos traducerea unui discurs de-a lui Antonescu de pe vremea in care a fost presedinte (Doamne pazeste!) interimar, discurs tinut in fata delegatiei FMI, in engleza (desi nu era absolut nici o problema sa apeleze la traducator). In definitiv nu conteaza limba, ca nimeni nu-i perfect (desi fara sa cunosti limba engleza nu poti nici macar spera sa obtii un job bun), ci fluenta ideilor:
  „Salutare, ma bucur sa va vad din nou. Ma bucur sa va cunosc, pentru nou-venitii pentru mine… Sunt sigur ca stiti totul despre marime economica a acestei relatii cu guvern. Aici il avem pe ministrul finantelor, tatal si mama acestei…
  Eu sunt presedintele interimar, presedinte ad interim. Situatie politica speciala. Cred ca putem vorbi despre criza politica, dar prima mea afirmatie este aceasta criza politica nu influenta, nu influenta negocierile cu FMI, aici si cu Banca Mondiala, pentru ca guvernul are un program, program politic, are logodne, are viziune si criza politica cine eu sper la sfarsitul acestei luni este sfarsit nu influenta, nu afecta aceasta discutie.
  Si in cel de-al doilea rand, constitutia Romaniei a da presedintelui un rol politic si reprezentativ. Presedintele nu este seful guvernului.”

 2. Enoriasi ,.. a-ti vazut ca Sfintia Sa Domnu , milostiv cum este , l-a ajutat mult pe Adrian Nastase , ca sa poatà sa paseasca pe ” Calea Cea Dreapta ” deoarece Adrian pasea pe Calea Desertaciunii ( fura , lua spagi , insela , mintea ) , acum Adrian s-a facut ” copil cuminte ” , de cand este la bulau ,.. nu mai fura si nici spagi nu mai ia ! El este ” candidat ” la un post in RAI ,.. pe cand ” colegul ” sau , Patriciu , a ratat unica sansa de a lua Calea Cea Dreapta , el paseste mai departe pe Calea Desertaciunii , ce duce la Excelenta Sa Domnu Draku . Rusine Dinu Patriciu !

 3. Da mai Mister – ule ,.. ase o fi cum spui ,…. dar in final sà vezi tu ( ca sà mà exprim in termeni stiintifici , cà altfel ma cenzureaza ) ,…. deci in final , sà vezi tu cum o sà o cunigilitezi ,… la Excelenta Sa ,… de o sà te saturi ,.. !

LĂSAȚI UN MESAJ