Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Braşov anunţă că Legea nr. 19/2020, publicată în M.O. nr. 209 din data de 14 martie 2020, prin care părinţii beneficiază de zile libere plătite, a fost modificată şi completată prin 17 acte normative.
Astfel, se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.
Beneficiază de acest drept părinţii care au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ şi doar în cazul în care locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca. Unul dintre părinţi solicită angajatorului, printr-o cerere scrisă, acordarea zilelor libere conform prevederilor Legii nr. 19/2020. Cererea va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere care i s-ar cuveni potrivit prezentei legi, că îndeplineşte condiţiile impuse de lege, precum şi de o copie a certificatului de naştere al copiilor. Pentru decontarea sumelor pentru plata indemnizaţiei, angajatorul va depune cerere la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană. Documentele se transmit prin poşta electronică la adresa electronică comunicată de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, în cel mult 30 zile de la data efectuării plăţii contribuţiilor şi impozitelor aferente indemnizaţiei. În situaţia în care documentele nu pot fi transmise prin poşta electronică, acestea se vor transmite prin orice alt mijloc de comunicare. Angajatorul va face plata indemnizaţiei nete în cuantum de 75% către angajat, înaintea încasării acesteia de la AJOFM.
Documentele se pot transmite prin e-mail, iar angajatorul va plăti 75% din salariu părintelui, însă nu mai mult de 75% din salariul mediu, iar AJOFM va deconta aceste sume în cel mult 60 de zile. Potrivit unei legi din noiembrie 2020, contribuabilii care efectuează cheltuieli cu educaţia timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educaţia timpurie conform lit. i, aliniatul 1, dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. Așa cum vă informam, Ministerul Finanţelor a publicat pe site un comunicat potrivit căruia solicita suspendarea prevederilor acestei legi, deoarece regulile fiscale nu sunt suficiente pentru aplicarea actului normativ. Astfel, prevederile legii au fost suspendate pentru perioada 1 aprilie – 31 decembrie 2021.
sursa:bzb.ro