Deșeurile, altele decât cele care pot fi lăsate pe platformele special amenajate sau care nu se pot depozita în pubele, pot fi depozitate într-un loc amenajat pentru acet lucru. Depozitul va fi amenajat pe strada Negoiu, la sediul operatorului local de salubritate și va fi gata în toamna anului viitor, mai precis în data de 30 septembrie 2024, când este prevăzută finalizarea unui proiect de finanțare nerambursabilă, în valoare de 3,8 milioane de euro, obținut de primăria Făgăraș prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).„Prin înfiinţarea acestui centru de colectare prin aport voluntar se va asigura preluarea separată a deşeurilor care nu pot fi colectate în sistem «door-to-door», respectiv deşeuri reciclabile şi biodeşeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum şi fluxurile speciale de deşeuri – deşeuri voluminoase, deşeuri textile, deşeuri din lemn, mobilier, deşeuri din anvelope, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri de cadavre de animale, deşeuri de grădină, deşeuri din construcţii şi demolări”, se arată în documentaţia depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov.
Centrul va fi amenajat pe o platformă betonată cu suprafaţa de 2.112 mp, pe care vor fi amplasate containere şi unde vor putea staţiona autoturismele sau camioanele. Va fi amenajat un sistem de captare a apelor pluviale, o zonă verde cu gazon, o copertină pe structură metalică uşoară pentru protecţia containerelor deschise, dar şi un corp de clădire pentru birouri.
Ulterior, vor fi amplasate containerele (inclusiv unul pentru deşeuri periculoase) şi celelalte echipamente necesare prelucrării deşeurilor. Proiectul se află în etapa obţinerii acordului de mediu.
Astfel de centre vor fi amenajate în mai multe localităţi din judeţul nostru, printre care și Mândra, care va amenaja Centrul de Aport Voluntar aproape de DN1, în zona Fermei Valea Olt.