Cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii de săptămâna viitoare

1
25
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Actul normativ ( OG 5/2011) care dispune obligativitatea de a folosi cauciucuri de iarnă, nu prevede nici un termen calendaristic. El este aplicabil în orice perioadă a anului în care drumurile sunt acoperite de zăpadă, gheață şi polei. Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică. Legislaţia prevede că sancţiunile pentru cei care încalcă prevederile sunt de 9-20 de puncte de penalizare dar și amendă de până la 1400 de lei.

„Dacă sunt depistaţi că nu au montate cauciucuri de iarnă, deşi condiţiile meteo o impun. Conducătorii auto riscă sancţiuni contravenţionale până la 1.400 lei, sancţiunea fiind însoţită şi de reţinerea certificatului de înmatriculare”, a precizat Cosmin Giosanu, purtător de cuvânt Poliţia Rutieră Braţov.
În sezonul de iarnă 2011-2012, un număr redus de șoferi au fost sancționați de Poliția Rutieră Brașov, pentru lipsa de anvelope de iarnă pe drumuri cu zăpadă, fiind reţinute tot atâtea certificate de înmatriculare. „La Braşov au fost sancţionaţi un număr redus de şoferi pentru acest aspect şi asta pentru că în zona noastră conducătorii auto sunt conştienţi de faptul că condiţiile meteo se pot schimba foarte repede şi atunci preferă să schimbe anvelopele din timp”, a subliniat Cosmin Giosanu.
Legislaţia intrată în vigoare la 1 noiembrie anul trecut prevede că un conducător auto trebuie să achiziţioneze anvelope omologate, în concordanţă cu cele înscrise de către RAR (Registrul Auto Român) în cartea de identitate a vehiculului şi care poartă marcajul M+S (sau M.S, sau M&S). Nu sunt recomandate anvelope de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care înălţimea profilului lor este mai mică de 4 mm.

1 COMENTARIU

  1. Chiar exista o anumita confuzie legata si anul acesta de obligativitatea anvelopelor de iarna: daca de la 1 noiembrie este obligatorie si atat, sau este obligatorie in conditiile meteo defavorabile, este foarte bine ca ati pus punctul pe i grec! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ