Sărbătorile Pascale de anul acesta vin cu scumpiri în ce privește carnea de miel, cel puțin așa spun crescătorii, care susțin că fătările au început, în cele mai multe cazuri, în ianuarie, iar mieii sunt micuți, astfel oferta este limitată și nu va mai fi loc de negocieri.
Anul acesta, Paștele Catolic și Paștele Ortodox pică devreme: pe 1, respectiv 8 aprilie, iar asta îi mulțumește doar pe oierii care au reuși să programeze fătările în așa fel încât mieii să ajungă în perioada Paștelui la greutatea optimă: de 22-24 kilograme în viu, conform a1.ro.
Astfel, la porțile fermelor, mielul în viu se va vinde, în preajma sărbătorilor chiar și cu 15 lei pe kilogramul, dublu față de anul trecut.
În magazine, însă, carnea de miel va fi mai scumpă. Ar urma să se vândă cu 25 – 27 de lei kilogramul. Cu până la cinci lei mai mult decât anul trecut.
Cum recunoaștem carnea de miel proaspătă
Aprecierea prospețimii cărnii de miel se realizează organoleptic, folosindu-se organele de simț: văzul, mirosul și pipăitul. Astfel, aprecierea are în vedere următoarele:
- aspectul: la carnea proaspătă suprafața este acoperită cu o peliculă uscată, iar în secțiune, carnea este lucioasă și slab umedă;
- culoarea: la suprafață este roz, iar în secțiune culoarea este roșie, caracteristică speciei și regiunii anatomice;
- consistența: fermă și elastică, urma lăsată de apăsarea cu degetul dispare repede;
- mirosul: plăcut, caracteristic speciei;
- grăsimea: albă și compactă;
- măduva oaselor: elastică, lucioasă, iar în secțiune umple complet canalul medular;
- tendoane și articulații: lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede;
- bulionul (fiertura de carne după sedimentare): limpede și aromat, cu un strat de grăsime la suprafață.
Specialiștii recomandă consumatorilor să achiziționeze miei verificați de către medicul veterinar, cu o greutate a carcasei de peste 12 kg. Mieii sub această greutate au un conținut ridicat de apă, ceea ce face ca prin operația de pregătire (fierbere, prăjire, frigere) să se diminueze cantitativ foarte mult (cantitatea de preparat aptă de consum).
Sursa: www.newsbv.ro