În cazul urgențelor medicale, pachetele de servicii medicale nu sunt diferite pentru cei asigurați, față de cei neasigurați. Altfel spus, atât asigurații, cât și cei neasigurați beneficiază de servicii medicale de urgență în medicina primară, în spitale, în ambulatoriu, la domiciliu și chiar de servicii pentru urgențe dentare. Pachetele de servicii medicale de stat oferite atât persoanelor asigurate, dar şi celor neasigurate, pentru anii 2021-2022 sunt cuprinse în HG nr. 696/2021 și au intrat în vigoare la începutul acestei luni.
Astfel, în pachetul minimal și în cel de bază apar mai multe servicii medicale de urgență. În primul rând, e vorba despre servicii medicale pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală oferite de medicul de familie, care includ anamneză, examen clinic şi tratament. În mod evident, aceste servicii se acordă în limita competenței și a dotării tehnice a cabinetului medical în cadrul căruia își desfășoară activitatea medicul de familie.
Potrivit pachetelor de servicii medicale pentru anii 2021-2022, servicii de urgență se pot asigura și în ambulatoriu. Acestea includ, de asemenea, anamneză, examen clinic şi tratament, în limita dotării și competenței cabinetului medical respectiv. La spital, urgențele constituie, în continuare, unul dintre cele mai importante criterii la internare.
Apoi, se acordă, totodată, consultații de urgență la domiciliu. Acestea sunt detaliate în Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului de interne nr. 2.021/691/2008. În plus, atât asigurații, cât și neasigurații beneficiază de servicii medicale în cazul urgențelor dentare. Totuși, cei ce nu au asigurare la sănătate nu pot face și investigații, de exemplu, radiografii, fără să le plătească și nici nu pot beneficia de tratamente medicamentoase gratuite.
Sursa:avocatnet.ro