Care sunt amenzile pentru cei care nu elimină ambrozia, una dintre cele mai mari alergene buruieni

0
157
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Proprietarii terenurile pe care crește ambrozia sunt obligați prin lege să o elimine. În caz contrar, pot primi amenzi între 1.000 și 5.000 de lei dacă sunt persoane fizice și între 5.000 și 20.000 de lei dacă sunt persoane juridice. Cei care pot tăia amenzi sunt reprezentații primăriilor, ai Poliției Locale sau ai Gărzii de Mediu.
Ambrozia, una dintre cele mai invazive și alergene buruieni, care poate fi văzută la marginea tuturor drumurilor din România, dar mai ales pe terenurile neîngrijite din orașe, este în plin proces de înflorire. O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august – septembrie, şi se întinde până sfârșitul lui octombrie. Potrivit Ministerului Sănătății, ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. Sunt cazuri când vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar și copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozia.
Potrivit Ministerului Sănătății, din populația activă a României (9.000.000 persoane), peste 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm. Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate.
Grav este că planta poate fi vazută pe multe terenuri neîngijite din interiorul orașelor. Dacă unele terenuri sunt ale unor persoane fizice, altele țin chiar de primării, cele care ar trebui să împartă amenzi pentru nestârpirea buruienii alergene.
Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide începând de primăvara devreme, când aceasta are 10 -15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință. În cazul existenței unor focare izolate, buruiana poate fi smulsă relativ ușor folosind mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor, distrusă cu sapa sau prin secerare.
Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distruge doar tulpina principală iar restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc în continuare polen. Se recomandă cositul repetat de 2 -3 ori pe an. Lucrările de combatere se repetă în fiecare an până la eradicarea completă a buruienii.
sursa:g4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ