Astăzi este mare sărbătoare în Calendarul Ortodox. Creştinii sărbătoresc Buna Vestire.
Creştinii ţin cu sfinţenie această sărbătoare având în vedere faptul că la nouă luni distanţă, Iisus Hristos se va naşte. Nu doar Biserica Ortodoxă, ci şi cea Catolică susţine faptul că Buna Vestire a avut loc la Nazaret. Singurul aspect care diferă este locaţia exactă în care această minune s-a întâmplat.
Creştinii de credinţă catolică susţin faptul că Buna Vestire a avut loc la Bazilica Bunei Vestiri, pe când creştinii ortodocşi consideră că totul s-a petrecut la Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri.
În popor, această sărbătoare poartă şi numele de Ziua Cucului datorită faptului că această zi reprezintă primul cântec pe care cucul în cânta în acel an, astfel anunţând venirea primăverii. De asemenea, craca pe care cucul stătea când a cântat, era tăiată şi pusă în scăldătoarea fetelor, astfel sperând că flăcăii nu vor decide să le ocolească, conform calendarulortodox.ro.
Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserică acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea această.
De Buna Vestire, anul acesta, Biserica Ortodoxă Română îi invită pe enoriaşi la o rugăciune comună, nu în biserici, ci fiecare la el în casă. Rugăciunea comună va avea loc începând cu ora 12:00.
BOR a făcut o propunere credincioşilor cum nu a mai făcut, probabil, în istorie, scrie basilica.ro. BOR, în contextul epidemiei de coronavirus, propune de sărbătoarea Bunei Vestiri o rugăciune comună, dar nu în incinta bisericilor, ci fiecare credincios va trebui să se roage în propria casă.
Rugăciunea va începe miercuri la orele 12:00. „Deoarece, în această vreme de grea încercare din cauza epidemiei, clericii şi credincioşii mireni ai Bisericii sunt separaţi spaţial din punct de vedere al locului de rugăciune, totuşi pot fi în comuniune mai ales prin rugăciunea comună la mijlocul zilei.
Prin urmare, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România vor suna timp de 1-2 minute la ora 12.00 în ziua de Buna Vestire, apoi în fiecare duminică şi în fiecare zi când se săvârşeşte slujbă în bisericile din parohii şi mănăstiri.
În acel moment de rugăciune comună, la casele lor, toţi credincioşii mireni sunt îndemnaţi să rostească rugăciunea Tatăl nostru, condacul Bunei Vestiri.
Preoţii din parohii şi mănăstiri vor citi în plus Rugăciunea specială pentru încetarea epidemiei de coronavirus, informează un comunicat al Cancelariei Sfântului Sinod.
Conform unor superstiții, de Buna Vestire este bine să se pună îngerilor în pragul casei sare și pâine pentru hrană. După cum spune și numele sărbătorii, această zi aduce mereu creștinilor o veste minunată. În această zi oamenii nu trebuie să se certe deoarece este mare păcat. Persoanele care se ceartă în ziua de Buna Vestire vor avea necaz tot anul. În regiunea Bucovinei, de Buna Vestire nu se pun ouă la cloșcă deoarece se crede că puii ar putea ieși cu două capete și patru picioare.