Bugetul municipiului Făgăraș nu a fost votat nici la a doua încercare! După ce a fost pe ordinea de zi a ședinței ordinare a lunii februarie din data de 21 februarie și nu a fost votat, bugetul local a primit vot negativ, sau mai exact abținere care înseamnă același lucru, de la consilierii PNL și USR și la ședința extraordinară, convocată de primar, luni 26 februarie 2024. ”Pentru a doua oara la rând bugetul municipiului nu a fost votat, datorita opacitatii si inflexibilitatii primarului PSD Sucaciu de a pune in buget toti banii pentru ocolitoare, pentru proiectele de mobilitate urbana, sa restituie taxa speciala salco aferenta anului 2022, precum si amendamentele colegilor de la USR.”, a declarat pe contul de facebook, Lucian Cupu PNL, principalul contestatar al primarului Sucaciu. ”
„Din rea voință, aș putea spune, consilierii locali ai PNL și USR, această combinație distructivă pentru Făgăraș, și-au dat mâna încă o dată pentru a încerca BLOCAREA ACTIVITĂȚII executivului și încetinirea lucrărilor din oraș. În mod ironic, mi s-a propus să negociez, dar nu oricum. Mi s-a propus să negociez în spatele ușilor închise, iar mai apoi să convoc o nouă ședință de consiliu local, doar după ce va exista o majoritate dispusă să voteze bugetul. Cumva, ca la piață. „Mai pui tu, mai dau eu…”, fiindcă așa se proceda înainte de 2016: aveau loc negocieri în culise, apoi toată lumea vota. Probabil că unii au rămas cu metehnele de atunci.”- a venit replica primarului Sucaciu, tot pe contul de facebook.
Cert este faptul că bugetul nu a fost votat. Ce înseamnă acest lucru? Conform Legii 500/2002 privind finanțele publice, la art. 37 alin 2 se spune: ”(2) Instituţiile publice şi acţiunile noi, aprobate în anul curent, dar care încep cu data de 1 ianuarie a anului bugetar următor, vor fi finanţate, până la aprobarea legii bugetare, în limita a 1/12 din prevederile acestora cuprinse în proiectul de buget.”. Înțelegem din acest lucru că activitatea primăriei nu se va opri, deoarece ”acțiunile noi…vor fi finanțate, până la aprobarea legii bugetare, în limita a 1/12 din prevederile acestora cuprinse în proiectul de buget”. Pentru aceasta ar trebui ca primăria să aibă creditele bugetare în buget și să aibă disponibil în buget, cum disponibilul vine din cotele de venituri și din TVA, ne îndoim că ar exista această disponibilitate. Și dacă ar exista, totuși nu ar fi suficient pentru o bună desfășurare a activității, pentru că aici ar intra salariile angajaților din primărie și a celor din instituțiile subordonate (Serviciul public de Asistență Socială, Biblioteca municipală, DAPL, Piața agroalimentară, Serviciul public de transport, Poliția locală, Muzeul, Salco Serv, Parcul industrial, Ecoterm, Casa de Cultură, Evidența persoanelor- SPCLEP, Spitalul Municipal, Protecția civilă, Serviciul patrimoniu). De aici ar trebui plătite indemnizațiile asistenților persoanelor cu dizabilități și facturile la utilități și ale furnizorilor de servicii. Practic, pot exista întârzieri la plata salariilor pentru aproape jumătate din populația activă a Făgărașului, iar acest lucru nu ar fi plăcut nici pentru beneficiarii acestor servicii, adică populația municipiului. Înțelept ar fi ca votarea bugetului să se facă fără interese, fie politice, fie personale. Să fie lăsate deoparte ”orgoliile” sau ”strategiile” privind alegerile din iunie. Proiectul de buget propus de primărie, poate fi consultat AICI. Consultați-l și veți putea trage concluziile!