Locuitorii Municipiului Făgăraș au în fiecare an posibilitatea să decidă singuri cum se va cheltui o parte din bugetul local. Acest lucru se realizează prin procesul de Bugetare Participativă. Până acum au fost 4 ediții, iar pentru anul 2023, 5 iunie- 7 iulie, a fost stabilită ca perioadă de depunere de proiecte. Bugetarea Participativă își propune implicarea activă a cetățenilor Municipiului Făgăraș într-un proces democratic, deschis și transparent pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul local. Bugetarea participativă este un proces prin care ideile şi iniţiativele comunităţii făgărășene se transformă în realitate într-un mod deosebit de simplu: cetățenii care locuiesc, muncesc sau studiază în Făgăraș şi au împlinit vârsta de cel puţin 16 ani pot propune realizarea unor proiecte care să fie utile pentru comunitatea locală, iar aceste proiecte vor fi supuse unui vot public pe platforma www.bp-primaria-fagaras.ro . Proiectele care întrunesc cele mai multe voturi vor fi implementate.
Până acum s-au desfășurat 4 ediții ale procesului de Bugetare Participativă. Toate proiectele declarate câștigătoare se află în diferite stadii ale implementării lor, sau au fost deja finalizate. Pe platforma www.bp.primaria-fagaras.ro poate fi urmărit stadiul implementării proiectelor.
Dintre proiectele finalizate amintim:
- aplicația Făgăraș City App – care cuprinde informații locale utile pentru turiști dar și pentru publicul local
- dotarea unităților de învățământ din municipiu cu defibrilatoare externe automate, manechine și truse de prim ajutor
- karatiștii din municipiul Făgăraș au spații dedicate și complet utilate pentru antrenamente. Trei săli de sport au fost dotate cu zeci de echipamente noi pentru practicanții de karate.
- “Colegiul Radu Negru –Scoala Digitală” – dotarea colegiului cu table interactive pentru un proces educațional modern și efficient
- rastele speciale pentru biciclete, amplasate în principalele puncte din opraș – o soluție eficientă pentru decongestionarea traficului și încurajarea cetățenilor din municipiul nostru să folosească mai des bicicleta pentru un transport urban responsabil
- spațiu de recreere pentru elevi la Colegiul Național „Radu Negru”
- semafor cu buton pentru pietoni, la trecerea de pe strada Teiului, lângă Liceul „Radu Negru” – pentru siguranţa copiiilor care frecventează unitatea de învăţământ și pentru fluidizarea traficului din zonă
- realizarea unui spațiu de agrement și a unui spațiu educațional în curtea Școlii Gimnaziale „Ovid Densusianu”
- amplasarea a 5 defibrilatoarelor externe automate (AED), ușor accesibile și unde există acces permanent prin existența pazei pe toată durata zilei, respectiv: sediul Primăriei Făgăraș, sediul Poliției Comunitare, Cetatea Făgăraș, Stadionul Municipal și Centru de Instruire Infanterie și Vânători de Munte Făgăraș.
Ați constatat că puteți îmbunătăți ceva în cartierul dumneavoastră? Aveți o idee benefică pentru comunitatea făgărășeană? Acum este momentul să vă implicați! Depuneți proiectul dumneavoastră la viitoarea sesiune de proiecte a programului de Bugetare Participativă!