Bobotează cu reguli de pandemie în 2021

0
632
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

În Făgăraș era o tradiţie ca de Bobotează, preoţii din Făgăraş să se adune lângă Lacul Cetăţii pentru a oficia slujba de sfinţire a apelor. Tot în cadrul acestei ceremonii se sfințea și apa din lacul cetății. Deși de multe ori se luptau cu frigul de afară, sute de făgărășeni participau la sfințirea apei, iar butoaiele cu apă erau pregătite pentru ca toți credinciosii să poata lua acasă aghiazma mare.
Anul acesta lucrurile vor sta cu totul altfel.  Slujba de Bobotează nu va mai avea loc la Lacul de la Cetate. Fiecare parohie va oficia slujba de Bobotează, individual, imediat dupa Liturghie, în curtea bisericii, cu obligativitatea respectării regulilor impuse de Mitropolia Ardealului. Regulile se referă nu numai la slujba de Bobotează, ci și la procedurile care vor fi urmate de preoți și enoriași în momentele în care li se vor sfinți casele, astfel:
,,– Preotul, persoanele ce îl vor însoţi, precum şi credincioşii (cu toţi membri familiei) care îl întâmpină pe preot la casele lor, vor purta permanent masca de protectie şi vor folosi frecvent dezinfectant pentru mâini;
– Preotul va fi însoţit de o singură persoană – cântăreţul (maxim două);
– Preotul va binecuvânta cu aghiasmă doar de la intrarea în locuinţă, din pragul casei sau, cel mult, din holul de intrare în casă, fără ca persoanele care-l însoţesc să intre;
– Preotul şi persoanele care îl vor însoţi vor respecta distanţarea fizică şi vor evita contactul direct cu enoriaşii (îmbrătişări, strângeri de mână etc.), interacţiunea cu credincioşii rezumându-se doar la stropirea cu aghiasmă;
– Preotul şi persoanele care îl vor însoţi vor evita să poposească în casele enoriaşilor pentru a consuma din cele oferite, precum şi şederea îndelungată în alte spaţii închise.
– Săvârşirea slujbei de sfinţire a apei — Aghiasma Mare, în ziua Praznicului Bobotezei din anul 2021 se va face la fiecare biserică parohială, în exteriorul lăcaşului de cult (în curte, sau la un râu din apropiere acolo unde există această tradiţie), cu respectarea măsurilor de distantare fizică, fără a mai fi organizate procesiuni comune în marile oraşe.
Pe lângă aceste reguli, Mitropolia Ardealului îndrumă preoții să aibă deplină responsabilitate vis-a-vis de solicitările și circumstanțele din teritoriu: ,,Cu deplină responsabilitate, fiecare preot va acţiona de la caz la caz, în funcţie de solicitările credincioşilor şi circumstanţele din teritoriu” se arată în adresa emisă de Mitropolia Ardealului.

LĂSAȚI UN MESAJ