Producătorul de acoperişuri Bilka din Braşov, deţinut de antreprenorul făgărășean Horaţiu Ţepeş, are anul acesta un buget de investiţii de 10 milioane de euro. Unul dintre cele mai importante obiective este fabrica de panouri termoizolante şi profiluri industriale care va fi dată în funcţiune, în etape, până la sfârşitul acestui an. În prezent producţia pentru produsele cu destinaţie industrială reprezintă 20% din cifra de afaceri a companiei, restul de 80% fiind produsele pentru sectorul rezidenţial.
Fabrica de panouri termoizolante este parte a unui plan mai amplu de investiţii, totalizând 25 milioane de euro. În urmă cu trei ani, compania a achiziţionat platforma industrială Hidromecanica 2 Braşov, din vecinătatea halelor deja deţinute, pentru a se extinde. Compania va continua planul de extindere şi investiţii la nivel local, în timp ce la nivel regional analizează pieţe din ţările apropiate, unde modelul de business ar putea fi replicat în următorii ani.
Pentru anul acesta, Bilka mai vizează investitii şi în extinderea capacităţilor de producţie pentru divizia de acoperişuri, pentru produsele deja existente în portofoliu, şi se gândeşte şi la creşterea gamei de produse. Compania a trecut de 1,1 miliarde de lei cifră de afaceri în 2021 după o creştere cu circa 40% faţă de anul anterior, când înregistrase venituri de 795 milioane de lei. Pentru 2022, şi-a propus să atingă o creştere de 20% a cifrei de afaceri, însă totul va depinde şi de evoluţia climatului macroeconomic şi politic din acest an.
Compania își vinde produsele la nivelul întregii țări dar și la export, prin intermediul a peste 500 de distribuitori. Produsele Bilka ajung la export în țări precum Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania, Polonia, Slovacia, Olanda, Austria, Irlanda şi Ucraina.
Bilka a fost fondată în 2007, iar în cei 15 ani de activitate, a ajuns de la 7 la aproape 550 de angajaţi, câţi are în prezent, şi a făcut investiţii de peste 60 de milioane euro. Recent, Bilka a angajat 100 de asiatici pe care i-a calificat în cadrul companiei, în condiţiile unei lipse acute de forţă de muncă.