
Făgărăşenii care locuiesc la parterele blocurilor şi visează încă la un balcon, trebuie să se înarmeze cu multă răbdare. În plus, trebuie să-şi pună şi bani deoparte, pentru că au multe de achitat până când îşi vor putea servi cafeaua în propriul balcon. Ca să obţină autorizaţie de construcţie, doritorii trebuie să achite multe taxe şi să alerge după multe avize.
Primul pas pe care trebuie să-l facă un făgărăşean care vrea să construiască şi să închidă un balcon aflat la parterul blocului, este obţinerea unui plan de urbanism. Aşa că trebuie să se adreseze Biroului de Urbanism din cadrul Primăriei Făgăraş cu o cerere şi cu planul apartamentului “Ca să primească acest plan de urbanism, doritorii trebuie să facă dovada că sunt proprietarii apartamentului. Apoi, în locul unde vor să construiască balcon, trebuie să aibă deasupra, la etajele superiare, balcoane, pentru ca să se alinieze pe verticală”, a declarat arihtectul şef al Primăriei Făgăraş, Liliana Boer.
Cu certificatul de urbanism în mână, doritorii de balcoane trebuie să angajeze un proiectant autorizat. Acesta va realiza un proiect al construcţiei dorite, după care urmează obţinerea avizelor. Alţi bani, altă alergătură. Omul are nevoie de acordul serviciilor de salubritate, apă-canal, termoficare, gaz metan, precum şi de la Electrica. Mai e nevoie şi de un aviz de la constructorul iniţial al blocului. Pentru fiecare aviz, se percepe o taxă. Şi terenul ocupat de balconul trebuie concesionat. Pentru fiecare metru pătrat de teren se va achita anual o taxă de 4 euro, conform unei recente hotărâri de Consiliu Local. Nici serviciile arhitecţiilor nu sunt foarte ieftine, aşa că pentru proiect trebuie să caute adânc în buzunar. Astfel, numai pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie, oamenii au nevoie de cel puţin 1000 de lei Abia după ce are toate acestea la dosar, omul se poate gândi să angajeze o firmă de construcţii. Sau să-l execute în regie proprie, cu ajutorul prietenilor. Vorba aceea, munca nu se mai pune la socoteală. ,,După eliberarea certificatului şi prezentarea proiectului cu avizele aferente se eliberează autorizaţia de construcţie”, a mai spus Liliana Boer.
Ar fi interesant de urmărit câţi dintre cei care şi-au construit balcoane la parter au întradevăr autorizaţii şi câţi dintre aceştia au fost amendaţi de Primărie. De asemenea, ar fi interesant de văzut, câţi dintre cei care practică mai noua modă de a-şi lărgi sufrageria, spărgând peretele de rezistenţă dintre cameră şi balcon, au fost amendaţi. De asemenea, posesorii de spaţii comerciale de la parterul blocurilor, care au dărâmat piloni sau stâlpi de susţinere, lucru şi el interzis de lege. Dacă tot e să fim corecţi până la capăt. Până una-alta, ferească Dumnezeu de un cutremur !
(L.G.)