Bairam cu acordul vecinilor

12
70
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html


De la o vreme, ca sistem de autoprotecţie, am început să evit talk-show-urile (recte bălăcărelile) de la TV. Indiferent că sunt din zona sportivă, mondenă sau politică, le ocolesc, apelând la atotputernica telecomandă. Prin natura acestei meserii sunt însă obligat să fiu informat şi să urmăresc măcar ştirile. Deşi aş prefera să nu o fac, că parcă îţi vine să-ţi iei câmpii…

De aceea, nu am prins decât parţial o mini-dezbatere la Realitatea TV despre un proiect de lege care urmează să impună consultarea vecinilor şi obţinerea acordului lor atunci când românul colocatar vrea să o pună de un chef. Probabil nerespectarea acestei prevederi ar urma să atragă după ea mai mult decât benignele amenzi în vigoare, pentru tulburarea liniştii publice. Se vrea, cred eu, instaurarea bunului simţ prin lege de sus, dacă altfel nu se poate. Şi se pare că la români, altfel decât cu forţa nu s-a putut şi nu se poate.

Aşadar, vrei să faci un chef şi nu ai bani să o „comiţi“ la restaurant sau club? Faci referendum printre vecini. Mi se pare absolut normal, de bun simţ  să o faci şi fără a a fi obligat de lege, fără frica unei sancţiuni.

Chefuri în mijloc de săptămână, cu muzică dată la maxim până la mijitul zorilor, bairamuri cu lălăieli de beţivi care se cred Salam sau Guţă sau chiar nunţi cu lăutari care se ţin sub un cort întins între blocuri. Vor dispărea oare asemenea grozăvii dintre blocurile noastre înghesuite unul în altul, în care poţi da mâna cu vecinul pe vizavi, ieşit pe balcon.Vor deveni asemenea orori o amintire în apartamentele noastre cu pereţii ca foiţa, în care auzi când vecinul trage apa sau când îşi …mulţumeşte soţia? Sincer, mă îndoiesc! Pentru că trăim în România, unde nesimţirea e la ea acasă. Unde organele de ordine nu inspiră nici măcar teamă, darămite respect. Dimpotrivă, parcă pactizează cu scandalagiul gălăgios şi tupeist. Unde nerespectarea legii e sport naţional, deprins din fragedă pruncie şi perfecţionat la şcoala vieţii.

De ce asemenea lucruri nu se întâmplă dincolo? De ce e nici românii nu fac asemenea orgii în străinătate? Pentru că acolo LEGEA SE APLICĂ. De la vlădică la opincă, nediferenţiat. Încălcarea legii e considerată o crimă, iar litera ei e sfântă, nu o simplă scriere neaplicată, care nu valorează nici măcar cât hârtia pe care a fost tipărită.

Nici cei de dincolo nu sunt neapărat civilizaţi cu toţii, din educaţie. Dar coerciţia creează obişnuinţă. Altfel spus, „frica păzeşte bostănăria“. Şi se pare că românul înţelege doar de bici. Trist, dar atât de adevărat…

12 COMENTARII

 1. Pina in 1947, romanii, traiau civilizat , cu frica de Dumnezeu , cu respect fata de Divinitate , de cultura , de munca, fata de cei mai in virsta , fata de semenii sai si de sine. Atunci legea se aplica , erau respectate: munca , cinstea , onoarea si demnitatea. Sigur, nu pot sa nu fac precizarea ca exceptii erau si atunci , dar erau…..EXCEPTII. Azi in schimb , romanul cel de dupa peste 40 de ani de comunism , de ateism fortat , de egalitarism , de etatism , azi , vazind ca aplicarea legii este ceva sporadic , meteoric , ca daca ai ceva pile in justitie , politie , intre POLITICIENI, poti incalca legea fara sa suferi consecintele ei , repet azi , romanul POSTCOMUNIST SE COMPORTA NECIVILIZAT, , VULGAR , IGNORA CULTURA , CREDINTA , ONESTITATE A, DEMNITATE A, IAR RESPECTUL , PENTRU,CEI MAI MULTI DINTRE ROMANI ESTE… o mare enigma!!!

 2. Asa este viata la bloc Dan,o stiu foarte bine pentru ca am trait si eu vreo 20 de ani acolo.Daca nu-ti place,te muti la casa sau pui dopuri in urechi.Daca tu te plangi ca acolo peretii sunt subtiri si se aude tot de la vecini,ce sa mai spun eu aici,unde daca ma apuca damblaua si ma reped ca un berbec,intru prin perete in apartamentul vecinului si-l strang de gat.Faptul ca se aude cand tragi apa la WC nu este nimic grav,doar un semn de civilizatie,iar nevasta poate sa fie „multumita” si fara chiote si strigaturi ca la „Junii Sibiului”.Lasand gluma deoparte,sa stii ca nesimtiti si needucati sunt peste tot in lumea asta,indiferent de natie sau de culoare(white,yellow,red,brown,black).Cum crezi ca te simti cand la 3:00 AM,cand este somnul mai dulce,un drogat cu un Harley Davidson turat la maxim,trece pe strada ta si crezi ca vine trenul peste tine????.Sari din pat ca ars,numeri pana la 5 si respiri adanc(sa nu faci atac de cord) si apoi(dupa ce ti-ai linistit nevasta care tremura ca varga),te duci in bucatarie,bei o bere si fumezi 10 tigari iar dimineata te imbraci si te duci la o noua zi de munca chiaun de cap.Si inca ceva Dan,sa nu crezi ca romanii sunt”usa de biserica” aici.Calendarul ortodox are in fiecare luna cate un sfant iar romanii sarbatoresc intr-o veselie,chefuri cu muzica populara la taragot,tobe si saxofon de se aude nu numai la vecini ci la a-3-a strada.Aici eu locuiesc,de 13 ani, intr-un apartament cu 2 camere intr-o casa cu 4 apartamente.De-a lungul anilor au trecut prin celelalte apartamente fel de fel de oameni insa atunci cand nu mi-a convenit ceva am aplicat aceeasi strategie:1)i-am avertizat verbal dar politicos,2)i-am avertizat verbal,mai putin politicos si cu bata de baseball in mana,3)am sunat la Politie(care bineintelas ca nu a venit niciodata)si 4)am sunat proprietarul caruia i-am spus ca daca nu ia masuri eu ma mut si intr-o luna m-am scapat de idioti.Stii Dan,acum multi ani de zile ,am citit ceva spus de nu stiu cine care suna cam asa:”nu stii te invat,nu poti te ajut,nu vrei te oblig”.Cred ca romanilor acest motto este perfect aplicabil acum si in anii viitori asa ca sa nu te surprinda noua initiativa legislativa.Te rog sa ai o saptamana buna si sper sa ne vedem in August la Zilele Fagarasului.

 3. Sloganul amintit in postarea anteroara, tipic stalinist (ii apartine chiar lui Iosif Visarion.),a fost aplicat vreme 45 de ani nevolnicului popor roman.(„Nu stii te invatam,nu poti te ajutam,nu vrei te obligam”!) In urma experimentului a aparut o noua creatura citatino-rustica,cu un copmortament specific evului mediu.Legi si Regulamente sunt cu duiumul dar nu se aplica.Si ce rost are acea Lege? Sa ceara Asandei sau Gheore permisiunea colocatarilor sa urle toata noaptea cat ii tine gura si sa topaie pana iti pica lustra in cap?

 4. Tepes fratioare ,asculta un sfat.Daca esti aici peste ape de 13 ani si stai tot la apartament,vai de capul tau frate .Atita sunt sigur ca aveai si in Romania ,un apartament si o rabla de masina .Se pare ca esti un inginerica de-al nostru emigrat prin Canada si ai crezut ca tu ,un geniu nedescoperit ,o pui pe-aici.Era usor prin Romania lui Ceasca sa faci o facultate si apoi sa te puna inginer prin vre-o fabrica sa pazesti muncitori daca bea , daca pleaca mai devreme acasa .La astia pe-aici trebuie sa te duca si capul nu numai sa ai o amarata de diploma in mana

 5. Amadeus,la idioti ca tine sloganul meu este perfect valabil si cred ca vorba lui Dan,ca romanul nu stie decat de bici,este perfecta.

 6. Amice @unu,esti dus cu pluta!!!!!!!!Eu nu te-am atacat pe tine,mi-am expus doar punctul meu de vedere si am incercat sa fiu un pic funny.Daca tu te simti cu musca pe caciula si crezi ca faci parte din categoria romanilor pe care i-am enumerat,asta este problema ta.Pentru cultura ta generala,sa stii ca eu locuiesc in STATE si nu in CANADA,am masina de 20,000$ noua-nouta,am bani sa-mi cumpar nu una ci 3 case(la preturile de acum).Prefer sa stau in chirie pentru ca nu vreau sa fiu legat de America pentru 20-30 de ani(cel mai usor lucru acum in America este sa-ti cumperi o casa iar cel mai greu este sa o vinzi).Ce am fost in Romania,ce am facut acolo,ce apartament si ce masina am avut,it is not your fucking problem!!!!!!!! Cred ca fiecare om trebuie lasat sa-si traiasca viata asa cum crede el de cuvinta………Have a nice day and week,amigo!!!!!!!!.

 7. Si inca [email protected],te rog sa dai sfaturi copiilor tai(daca ai asa ceva) sau eventual nevestei tale si sa nu te mai f*** pe tine grija ce fac eu aici in America……….OK?…….

 8. Da’ greu de cap mai esti ma baiete.Nu ai inteles nimic din ce am vrut sa spun.N-ar trebui sa-mi pierd timpul sa te lamuresc,pentru ca un tampit ca tine pricepe greu si uita repede…
  Din textul postat, trebuie inteles faptul ca,prin colectivizarea fortata si apoi industrializare, s-a generat migratia de la sat spre oras,fenomen cu influente negative asupra nivelului de civilizatie al oraselor.Din aceasta migratie s-a produs mixajul fortat al populatiei- sateni cu oraseni, locuitori din diferite provincii cu niveluri de dezvoltare(si civilizatie) diferite,banateni-moldoveni,brasoveni-moldoveni s.a.
  La asta m-am referit cand am facut afirmatia despre creatura „citadino-rustica” sau,ca sa intelegi si tu,a aparut „omul de tip nou” pe carte il intalnim in toate imprejurarile vitetii cotidiene din Romania de azi…
  …si nu mai fi asa „iute la manie si degraba varsatorriu de sange” vorba unui cronicar.

 9. Amadeus,vreau sa-mi cer scuze pentru iesirea mea nervoasa insa te rog sa-l numesti „baiat si tampit”pe tatal tau.Migratia de la sat la oras,dintr-o zona in alta a tarii(pe plan local) sau cea pe plan international din est in vest este un proces normal.Nu stiu cati dintre locuitorii actualului Fagaras pot sa spuna ca sunt 100% de 4 generatii fagaraseni autentici.Nici mie nu-mi plac moldovenii,oltenii,regatenii si alte etnii,care au venit in Ardeal dintr-o coliba de lut si chirpici intr-o casa ardeleneasca de caramida dar ce pot sa fac?????.Nu vreau sa ma refer la migratia internationala(asta este ceva mai complicata),ci vreau sa ma refer la cea locala dintre sat-oras.Sa stii ca cei de la sate(pe care noi,orasenii,le spunem „tarani”)nu ne-au coborat cu nimic gradul de civilizatie,au venit cu sange proaspat de romani autentici si ne-au facut sa nu fim ca cei din familiile regale europene,care se casatoresc in familie.Mai stai si mediteaza un pic………amigo…..

 10. Tepes ,scuze frate , nu am vrut sa te jignesc,sry man,si sa nu uit , salutari din Detroit….

 11. @ tepes ” Nici mie nu-mi plac moldovenii,oltenii,regatenii si alte etnii,care au venit in Ardeal dintr-o coliba de lut si chirpici intr-o casa ardeleneasca de caramida dar ce pot sa fac?????. ” asta-mi suna putin a rasism … cam naspa , mai ales daca o spune un emigrat . o zi buna !!!

 12. Faptul ca te referi la membrii familiei – parinti si copii – nu te onoreaza.
  Sistemele sociale ,ca si cele fizice, se supun acelorasi legi universale in senul ca tind spre echilibru,si o data relizat echilibrul sistemul „moare”,”caci toti se nasc spre a muri si mor spre a se naste”.
  Migratia este intr-adevar un proces natural,lent,atata timp cat nu intervin schimbari bruste in mersul societatii.In societatile cu democratii consolidate nu s-au produs asemenea schimbari in ultimii 150-200 de ani spre deosebire de Romania unde, de la Cuza pana in ’89, au avut loc schimbari dramatice de regim care au zdruncinat societatea din temelii.
  Asadar, migratia sat-oras in Romania a fost generata de colectivizare. Migratia est-vest a fost influentata de caderea comunismului.
  Migratia hispanicilor catre US are ca motiv politicile americane de acaparare a pamanturilor acestora, lasandu-i pe micii proprietari de pamant cu ochii in soare(efectul bumerang).
  Nu are nici-o legatura exogamia (tu zici ca au venit cu sange proaspat) cu migratia, incestul fiind luat in considerare,in codul civil,pana la casatoria intre rudele de gradul 4. Numai britanicii au tinut cu dintii la mariajele endogame ca sa-si pastreze averile si privilegiile.
  A influentat,mai mult s-au mai putin,migratia nevelul de civilizatie urban (la noi) sau cel al societatilor „invadate”? Eu zic ca da! Civilizatie inseamna cultura aplicata,inseamna aplicarea unui set de valori dobandit in familie si scoala, in viata de zi-cu-zi. Acest set de valori i-a lipsit sateanului roman care a inceput sa migreze la oras dupa anii ’50,asa s-a nascut creatura citadino-rurala,”omul de tip nou” al multiubituluisimultstimatului conducator pe care il regreta trogloditti dezorientati din romanica.
  Acorda-ti un moment prelungit de reflectie,my friend….

LĂSAȚI UN MESAJ